Fantasztikus siker a szabadonrepülő modellek ifjúsági világbajnokságán!

Július 25-30. között Bulgáriában, Valchitran mellett került megrendezésre a szabadonrepülő modellek ifjúsági világbajnoksága.

Nagyon vártuk már ezt az eseményt, mert a pandémia miatt az előző két évben sajnos a mi sportágunkban is törölték a világversenyeket, így a fiatalok több nagy lehetőségtől is elestek, van, aki ezalatt már felnőtté vált mert most először külön női értékelés is volt, és csapatunkat 3 ügyes lány is erősítette mert többeknek is ez volt az utolsó ifi vb lehetősége mert hazánknak régóta nem volt ilyen jó csapata, és rengeteget készültünk tulajdonképpen már két éve, de legfőképpen az utóbbi 9-10 hónapban.

Már a közel ezer km-es út is nagyon fárasztó volt, különösen a borzasztóan rossz állapotú bolgár utakon. Aki nem ismeri a sportágat, elképzelni sem tudja, hogy milyen napkeltétől napnyugtáig, egész nap kint lenni a pusztán, bármilyen, extrém időjárási viszonyok közt is versenyezni, a nap folyamán lefutni akár egy maratoni távot, de nem futópályán, hanem réten, szántóföldön, zsombékosban, árkon-bokron át, keresni a modelleket 3 méter magas kukoricásban, száradó napraforgóban, repcében, bozótosban, vagy éppen faluban. Nem egyszerű feladat lehozni, megmenteni a modelleket egy 10-15 m-es akácfáról sem. Ez külön szakértelmet, türelmet, speciális felszerelést igényel.

A világbajnokság viszont nem egy „egyszerű” verseny, itt egy egész héten át ez történik, sőt a VB előtti napokban egy világkupa fordulót is tartanak a rendezők a népes mezőnynek.
Sajnos a szervezők még egy büfét sem rendeztek a helyszínre, így mindenkinek magának kellett gondoskodnia egész napra inni- és ennivalóról, no meg árnyékról. Egyedül egy lajtoskocsi (nem ivóvíz!) adott némi felfrissülést a rettentő kánikulában. Kint tartózkodásunk alatt mindvégig 35-40°C volt, ami már önmagában fiatalt és idősebbet egyaránt próbára tett, de nekünk futni-startolni, versenyezni is kellett!

 

A VB-n 15 nemzet 94 versenyzője állt rajthoz, de hiányzott pl. Szlovénia, és a háború miatt természetesen Oroszország sem volt jelen, pedig ők a sportág legjobbjainak egyike.

 

Az F1A (vitorlázó) versenynapon reggel sem állt a levegő, napközben pedig időnként megélénkülő, időnként teljesen leálló, állandóan forgolódó szél volt, ritkán voltak nagy termikek, viszont sok erős leáramlás volt. Magáért beszél, hogy az egész mezőnyből mindössze hárman teljesítették a maximumot!

Nagyon meg kellett küzdenünk a „totálokért” (a startonkénti maximum), de sajnos nálunk is előfordult, hogy a hibátlanul leoldott modell egy idő után kiesett a termikből. Halász-Szabó Levente viszont bejutott a háromfős döntőbe! A csapatversenyt jelentős előnnyel megnyertük! Szőke Kinga a nők között harmadik lett! Ezek után már boldogan készülődtünk az esti döntőre.
Az első döntőben mindhárom versenyző gyönyörű startot hajtott végre, mindenki megtapsolta őket! Mindhárom modell gyakorlatilag ugyanabban a termikben kirepülte a 6 percet, nagyon messze, napraforgóban értek földet. Nagyon kellett izgulni, hogy a következő fly-off-ra megtalálják és visszaérjenek a modellel segítőink, de ez az utolsó pillanatban szerencsére sikerült. A 8 perces startban Levente ismét fantasztikus startot hajtott végre, sokáig az ő modellje volt a legmagasabban, majd elsodródott a közeli völgy és a napraforgó fölé, ahol sajnos elkezdett merülni és 208 másodpercnél földet ért, így egyéniben 3. lett! A francia 262, az amerikai modell pedig 327 mp-et repült.

 

Az F1P (motoros) kategória versenye szintén nem volt problémamentes. Csikár Imre Móric modellje már az első startban komolyan megsérült a napraforgóba történő leszálláskor. A második start végére sikerült megjavítani, de nem lett tökéletes. Ezután Pék Vilmos modelljében kellett egy meghibásodott alkatrészt megforrasztani. Sarusi-Kiss Orsolya egyik startjában nem indult el az elektronika, így a modell nagyon csúnyán ért földet, de csodával határos módon komolyabb sérülés nem keletkezett, a következő startra üzemképessé lehetett tenni. Csikár Imre modellje a 6. startban egy nagy termikből ismét a napraforgóban szállt le. Sajnos meg sem találtuk a 7. start végéig, így azt végre sem tudta hajtani. Ennek ellenére a csapat megszerezte a harmadik helyet! Orsi pedig a nők között a legjobbnak bizonyult!

 

A verseny után a 13 fős magyar csapat egy bolgár segítővel kiegészülve, csatárláncban másfél órás kereséssel találta meg Csikár Imi modelljét a napraforgóban!

30-án, szombaton, 11 órakor (!!!) került sor a díjkiosztóra és záróünnepségre Pordim főterén. A nagy kánikulában mindenki próbált egy kis árnyékot keresni, de mi a hőségből alig érzékeltünk valamit, anélkül is hevesen dobogott a szívünk, hiszen ötször állhatunk fel a dobogóra, kétszer csendült fel és énekelhettük a magyar himnuszt!

Eredmények:

F1A vitorlázó kategória

Abszolút értékelés:
1. Noa Goldstein USA
2. Capucin Ragot FRA
3. Halász-Szabó Levente HUN (Herend)
9. Szőke Kinga HUN (Gyula)
11. Csikár Imre Móric HUN (Herend)
16. Guti Réka HUN (Gyula) 

Női értékelés:
1. Noa Goldstein USA
2. Anat Goldstein USA
3. Szőke Kinga HUN (Gyula)
5. Guti Réka HUN (Gyula)

Csapat:
1. Magyarország
2. Franciaország
3. Szlovákia

30 év után, ismét herendi és gyulai csapattagokkal, újra nálunk az F1A kategória vándordíja!

F1P motoros kategória

Abszolút értékelés:
1. Andrii Pshenychnyi UKR
2. Oleksii Kosylo UKR
3. Ruslan Novak UKR
6. Sarusi-Kiss Orsolya HUN (Bp. Cavalloni SE)
9. Csikár Imre Móric HUN (Herend)
11. Pék Vilmos HUN (Herend)

Női értékelés:
1. Sarusi-Kiss Orsolya HUN (Bp. Cavalloni SE)
2. Yoana Ivanova BUL
3. Aleksandra Ivanova BUL

Csapat:
1. Ukrajna
2. Észtország
3. Magyarország

Fantasztikus munkát végeztek a fiatalok és a felkészítőik! Csodálatos volt átélni, megküzdeni az érmekért! Tudni, hogy érdemes, hogy megéri a sok-sok felkészülés, lemondás, izzadság, amikor azt hiszed, hogy már nem bírod – de mégis, és együtt loholni olyanokkal, akiket tisztelsz és becsülsz, együtt egymásért, önmagadért, a tiszta sportért, a családodért, a klubodért és hazádért, a csillogó, büszke tekintetekért!!! A csodálatos eredmények mellett a legfontosabb, hogy a csapat jól érezte magát, a fiatalok új barátokat szereztek és életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak!

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget, támogatást!

2022. augusztus 2.

Kerner Ferenc
Herendi Modellező SE elnök, csapatkapitány