DMBK Modellező Sportegyesület, (AEROsport 2019.02.)

Bemutatjuk a Dunakeszi  Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában működő modellező szakkört.

A Dunamenti Modellezők Baráti Kör Modellező Sportegyesület az elmúlt évben több kitűnő rendezvénnyel, eseménnyel hívta fel magára a figyelmet. A klasszikusan szabadidős tevékenységgel foglalkozó népszerű egyesület- elsősorban- példaértékű munkát végzett a Dunakeszi Sport repülőtéren működő Malév Repülőklub vezetésével közösen, a sport repülőtereken osztottan dolgozó klubok számára. Fényesen bebizonyították, hogy minden írott szabálynak és élet által diktált sok más szabálynak is megfelelve lehet biztonságos közös üzem. A kitűnő együttműködés mindkét klub számára gyümölcsöző. A modellezők nem kellett elhagyják sok tíz éve megszokott, kulturált repítő helyüket, a Malév klub segítséget kap rendezvényei szinesítéséhez és joggal remélhet utánpótlást a klubban nevelkedő fiatalok soraiból.

A klub kiválóan sikerült országos versenye volt a kezdő rádiós műrepülőknek rendezett  RCM kategória versenye, mely lépcsőfokot jelent a rendkívül nehéz FAI F3A programok repüléséhez. Nagy dolog az amikor egy szabadidős klub felismeri, hogy milyen fontos előrelépést biztosítani a tehetséges érdeklődőknek.

Országos népszerűségnek örvend már a tavaszi modellező börze, ahol a modellezés szinte bármely területén érdekelt  kilátogató talál magának “kincset”.

A rendkívül jól sikerült 2018-as Dunakeszi V-4 Repülőnapon is sokakat vonzott a klub bemutatkozása a kihelyezett modellekkel és a már-már igazi műrepülő bemutató minőségű Extra 300-as óriás modell bemutatójával.

Szinesítette még a palettát  egy a Dunakeszi közönségnek szervezett Gyermeknap is, amelyen nem tud annyi siklómodellt gyártani a tagság, ami már délre el ne fogyna. A klubtagok részére szervezett családi nap a helyben készült finomságokkal és házi versenyennyel, nagyszerű közösség építő.

Mindezek mellett a talán a jövőnk számára legfontosabb fegyvertényük, hogy sikerült elindítani egy klasszikus modellező szakkört, a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában, Dunakeszin. Komoly eredmény ez, mert nagyon nehéz dolga lett ma annak, aki  szeretne bejutni egy általános iskolába, hogy oda ezt az értékes tevékenységet bevigye, persze, térítésmentesen. Ahol sikerül, ott mindenki boldog. A modellekhez szükséges anyagokat a klubtagok készítik elő, a gyerekek felügyeletét szakkörönként négy önkéntes segíti. Az iskola vezetése is olyan hamar megszerette a szakkört, hogy ma már szinte beépült a tanmenetbe. A szakkörös gyerekek szülei közül is komoly érdeklődés merült föl az egyesületben folyó modellező  munka iránt.

Tisztelet és köszönet illeti mindezekért Pusztay József Klubelnököt, mindenki “Dodóbácsiját” aki egy kiváló csapatban találta meg a leginkább neki való helyet kicsiny, de lelkes modellező társadalmunkban.

Szerző: Török László

Kép: Farkas Attila / AEROsport