Várkastély, Portótol “két napi járóföldre” – Castelo de Montemor-o-velho

Castelo de Montemor-o-velho (Portugália) 2017.

Portótol „két napi járóföldre”, délre helyezkedik el, Montemor-o-Velho, mely fölé egy impozáns 14. századi nagyon szép állapotban megmaradt erőditmény magasodik.

Története a 9. századra tekint vissza. A mórok kezén volt több száz évig, majd a keresztény csapatok szerezték vissza a 12. században. A falakon belül emelkedik a 16. századi mánuelita stílusban épített palota és a szépen helyreállított Igreja de Santa Maria da Alcáçova.

1910 óta nemzeti műemlékként sorolják be .

A Montemor-o-Velho kastély fő formáját iszlámnak tulajdonították. Ez a sejtés azonban néhány fontos fenntartást érdemel, amelyek a primitív erődöt a közbenső keresztény rendhez kapcsolhatják.

1064-től kezdve a keresztények birtokában, Coimbra meghódításának időpontjában, Montemor-o-Velho vált az alsó Mondego fő erődítményévé.

A következő évszázadokban, miközben megőrizte Montemor stratégiai jelentőségét a belső keretben, az erőd nagy négyszögletes tornyokkal és a kerítés északnyugati kiterjesztésével lett felruházva.

Falai között fontos megemlíteni a Santa Maria da Alcáçova templomot, amelyet a 11. század végén alapítottak, D. Sesnando spanyolországi konzulátusa alatt.

Megőrzte a sírkő egy töredékét is.

A régi iszlám mecsetbe ültetve későbbi reformok tárgyát képezte, és az 1128-as felirat utal a templom átadó ünnepségére.

A jelen nézet egy, a 16. század elejétől kezdődő manueline kampánynak felel meg, amelyet Francisco Pires építésznek tulajdonítottak.

A vár méretei akár 5000 ember elszállásolását is lehetővé tették.

Körbe sétálva, hihetetlen nyugalom fogja el a látogatót! Nagyon csendes és magával ragadó légkör áraszt el bennünket!

Térkép: Castello

Szöveg: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila/www.gogogo.hu