Az ország talán legnagyobb húsvéti nyula Kéthelyen

Kevés dolog van ami nincs…  Ez jutott eszembe, amikor kéthelyi faluközpontban szembetalálkoztam az 5 méteres szalma nyúllal, „aki” egy színes kavalkád közepéről figyelte a forgalmat… 

Az országban sok település megemlékezik a gyerekek legnagyobb örömére kisebb-nagyobb rendezvény keretében a húsvétról. Kéthely központjában évről évre egyre nagyobbobb és színesebb rendezvénnyel csalogatják a családokat a Balaton közelében található somogyi településre. 

2015-ben kezdték el a húsvéti díszítést Kéthely központjában. Az első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5m-es óriás tojást helyeztek ki.  

2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz akkor több mint 3000 db volt már a fán. 

2016-ban négy darab új 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.

2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette. 

Elképzelhető, hogy 2023-ban már elektromos rollerel érkezik a helyi tapsifüles…

A kedves – igaz kicsit meglepődött – helyi fiatal pár is lelkes látogatója a kiállításnak…

A legek számát az óriástojás is növeli. Magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot.

A tojások száma 2018-ban elérte a 7.000 db-ot, 2022-ben pedig talán a 333 tojástálcányi, azaz 10.000 darabos készlet is összejöhet…

2018-ban egy nagy nyúl készült el. Ezt a nyulat szerették volna minél több természetes anyagból megcsinálni. A nyúl egy vasvázból áll, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ez szénával lett beborítva, amit Bartis László ajánlott fel. A vasvázhoz már a félkész formánál is több, mint 100m acél huzalt használtak fel, aminek a súlya már így meghaladta a 250 kg-ot.

Hol van a húsvéti “installáció”?  „A nyúlon túl?” …itt eléggé egyértelmű a válasz: „Nem, a nyúl az!”

2021-ben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.

A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is. Előbbit Molnár Balázs, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.

Elkészült egy új kupakgyűjtő tojás is.

2022-ben a korábbi dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások. Hagyományok szerint húsvét előtt 2 héttel készítjük el a dekorációt, és április végéig lesz látogatható, hisz május 1-én a teret a falu májusfája fogja díszíteni.

Szerintem a „Kéthelyi Húsvét Fesztivál” idén kinőtte a település központját… Talán még a gólyafészket lehetne megtölteni tojásokkal, bár valószínű, hogy a kedves kelepelő így tavasz közepén épp a sajátjait igazgatja a kémény tetején…

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Kéthely

Információ: Kéthely