Az M7-es autópályán utazók Pákozd mellet elhaladva jövet-menet találkozhatnak a világ legnagyobb huszár szobrával. 

Miskahuszár rendíthetetlenül áll a 80 tonnás vasbeton talapzaton. 

A 70 tonnás zászlót tartó katona azon a Bogárhalmon néz a távolba, ahonnan 1848. szeptember 29-én Jellasics irányította a seregét. 

Jellasics terve – a végrehajtott hadmozdulatokból ítélve – az volt, hogy a magyar sereg jobb szárnyát felmorzsolja vagy a közép felé szorítja, majd egy frontális támadással a teljes magyar haderőt a Velencei-tóba szorítva megsemmisíti.

Jellasics déli tizenkét óra körül húszezer főnyi főerejével támadást indított a magyar közép és bal szárny ellen, de az ismétlődő gyalogsági és lovassági rohamok minden alkalommal összeomlottak a magyar egységek tüzében. Közelharcra gyakorlatilag nem került sor. 

Jellasics délután három óra körül – elsősorban Kempen tábornok sürgetésére – beszüntette a harcot. A tüzérségi párbaj még estig elhúzódott, de Jellasics fokozatosan visszavonta erőit, és fegyverszünetet kért. Ez lényegében a magyar sereg győzelmét jelentette.

A pákozdi csata szeptember 29-én volt mely Mihály névnap is:)

Soha, senki nem épített még ekkora szobrot köztéren a szabadban Magyarországon. 

Az óriás huszár megálmodója Vlaszák Mihály. A projekt 2006 tavaszán született megés 12 év alatt készült el. Tervezése és kivitelezése közel 100 millió forintot emésztett fel. (A szobor teljes mértékben magántőkéből készült, egy fillér közpénzt nem használtak fel hozzá!). 

Miskahuszár 13,01 méteres magasságával megelőzi a Vancouver melletti Montgomery-ben felállított 9.75 méter magas Andersen ólomkatonájának szobrát. 

Az idelátogatók a kozeli pákozdi Katonai Emlékparkba is ellátogathatnak. 

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Helyszín: Miskahuszár

Információ: Miskahuszár, Wikipedia