Az ételpazarlás problémája a mai világban, mit tehetünk ellene?

Biztos sokak számára ismerős lehet, hogy nap mint nap mennyi feleslegessé vált, megmaradt ételt dobunk ki. Vegyük például a szállodákban, éttermekben szokásos svédasztalos étkezéseket, amikor sokkal több étellel készülnek, mint amennyi valójában elfog fogyni. A legnagyobb probléma itt az, hogy az éttermek a rengeteg megmaradt ételt nem adhatják csak úgy oda a rászorulóknak, mivel ehhez további engedélyek kellenek, általában a felesleges étel vagy a kukában landol vagy jobb esetben odaadják az állatoknak takarmányként (pl: sertéseknek).

Magyarországon néhány évvel ezelőtt létrehoztak egy nagyon hasznos applikációt, ez a Munch, melynek célja, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemetesbe. Az emberek a nap folyamán tudják lefoglalni és online kifizetni a választott Munch-ukat, majd az étterem által megadott idősávban átvenni azt a helyszínen. Az alkalmazás azzal buzdítja vásárlásra a vevőket, hogy miközben tesznek valamit az ételpazarlás ellen, az összes ételt féláron tudják megvenni, így mindenki jól jár. Az étteremben, boltokban nem kerülnek kidobásra a termékek, a vásárlók pedig fele annyiért jutnak hozzá az ételekhez. Reméljük még sok hasonlóan hasznos megoldást fognak piacra dobni a közeljövőben, s hogy minél több ember fog részt venni hasonló akciókban a nemes cél érdekében.

A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az étel-gazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezetitársadalmi és gazdasági szempontból is!