Agroverzum Tudományos Élményközpont Martonvásáron

Martonvásáron a Brunszvik-kastély parkja minden évszakban, esőben és napsütésben is remek programlehetőség az egész család számára. 

Az Agroverzum Tudományos Élményközpont, 2019. május 27-én nyitotta meg kapuit. A park sétányai jó időben “nagyon nehezen engedik” el a kirándulókat. De ha sikerül mégis “beszökni” az átalakított modern épületbe, azonnal egy másik elvarázsolt világba léphetünk. 

A pár éve átadott oktatóközpont nem csak a gyerekek számára jelent ismeretterjesztő utazást a mezőgazdaság világába.   

Hazánkat a XXI. század korábban soha nem látott kihívások elé állítja. A Föld népességrobbanása és élelmiszerigényének növekedése, az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés súlyos következményei, talajaink és vízkészleteink degradációja, erőforrásaink fenntarthatatlan használata már rövidtávon is egy magasabb életszínvonal elérését veszélyeztetik.

Az akadémiai agrárkutatás új kihívásokra adott válaszait, a tudományos eredmények társadalmi hasznosságát a játszva tanulás eszközeivel 650 négyzetméteren bemutató kiállítást élménylabor és tematikus foglalkozások egészítik ki. Nemcsak a tudományos eredményekkel, de egy kutatói közösség mindennapjaival, a kutatás folyamataival is megismerteti a látogatókat. A kézzel fogható tárgyak bemutatása mellett a virtuális megjelenés lehetőségeit, multimédiás eszközöket is használ a kiállítás. Így a látogató megtapasztalhatja, milyen összetett, szerteágazó biológiai ismereteket igénylő munka pl. a búza- vagy kukoricanemesítés, a kártevők feltérképezése vagy a kórokozók meghatározása, miközben kézzel fogható, mindennapi életünket érintő haszna van.

A látogatóközpont ugyanakkor turisztikai attrakció is egyben, hiszen kulturális és természeti örökségi környezetben, a Brunszvik-kastély parkjában valósult meg. Egyszerre teljesít természeti, tudományos és kulturális értékközvetítést. Az Agroverzum programjait családi napok, jeles napok, zenei estek, nyári táborok teszik változatossá. 

Tudomány a mezőgazdaság mögött: Az Agroverzum interaktív állandó kiállítása olyan jelenségeket mutat be, amelyek kutatásával az Agrártudományi Kutatóközpontban foglalkoznak. Ilyen a talajok kutatása, a növénynemesítés, a kártevők elleni védekezés tudományos megalapozása, valamint az egészséges állatállományok fenntartásához és a fellépő betegségek leküzdéséhez szükséges kutatások. Olvashatjuk az Agrártudományi Kutatóközpont honlapján. http://www.atk.hu/hu 

A több mint 200 éves park látnivaló tartalmas egész napos programot nyújtanak. És bármelyik évszakban járunk itt először, biztosan szívesen megnéznénk majd egy másik évszakban is.

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Martonvásári Kastélypark Természetvédelmi Terüle

Információ: agroverzum.hu