V. Nemzetközi Danubia Kupa, (AEROsport 2017. 08.)

Négy ország 17 pilótája versenyzett az V. Nemzetközi Danubia Kupa Motoros Műrepülő Bajnokságon, Matkópusztán. Három kategóriában: Advanced, Unlimited és Intermediet JAK (jak)-ban mérhették össze tudásukat a pilóták.

Öt fős nemzetközi bírói testület pontozta a versenyzőket, egy olasz egy román és három magyar nemzetiségű bíróval.

De térjünk vissza a motoros műrepülés új kategóriájához az Intermediet JAK (jak)-hoz. Vári Gyula ebben a kategóriában indult Matkópusztán, mint mondta neki egy kicsit nehezebb dolga volt, mivel JAK52-es gépe nehéznek számít.

A magyar motoros műrepülő válogatottnak legközelebb a csehországi Európa bajnokságon és a dél-afrikai világbajnokságon szurkolhatunk.

 

A matkópusztai repülőtér saját drope zónával (dropzónával) rendelkezik, így egy ilyen nemzetközi verseny előtt nem kell eseti légteret igényelnie, csupán a Légügyi Hatóságnál kell bejelenteni a verseny időpontját. Ezzel tulajdonképpen aktiválódik a drope zónája. De akkor mikor és kinek kell eseti légteret igényelnie?


2017-ben nagyobb rendezvények miatt többször igényeltek eseti légtér kialakítását a HungaroControl-tól. Ilyen eseti légteret alakítottak ki a Red Bull Air Race verseny idejére a Magyar Nagydíj valamint az augusztus 20-i ünnepségek idejére.

Az idei Red Bull Air Race egyik különlegessége a BO 105-ös (BÉO százötös) helikopter bemutatója volt. A BO 105-ös a Red Bull kuriózumnak számító történelmi repülőgép-gyűjteménye, a Flying Bulls kötelékében repült.

Ez a világ egyetlen civil helikoptere, melyet kifejezetten levegőakrobatikai elemek végrehajtására terveztek. Képes fejjel lefelé repülni, vagyis – vertikálisan – egy teljes fordulatot megtenni.

A BO 105-ös idén ünnepelte 50 éves évfordulóját. Németországban fejlesztették és az új műszaki megoldásoknak köszönhetően indult világhódító útjára. Mintegy 1400 példány készült ebből a típusból, amelyből 400 példány a mai napig repül.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu