Egy csatorna, mely más mint a többi. A 17. században épült Canal du Midi Európa legrégebbi működő csatornája, mely 1996-ban felkerült az Unesco Világörökség listájára. 240 km hosszú, összeköti Toulouse-t a Thau-tóval. A csatorna megépítése egy őrültnek tűnt ötletből adódott: kössék össze a Garonne-t és a Földközi-tengert egy 240 km hosszú, mesterséges csatornával. Végül az ötlet valóra vált és a mai napig gyönyörű látnivalót kínál a kultúra és a természet szerelmeseinek.

Gyalogosan vagy biciklivel…

Autóval kövesse végig a csatorna partját és válasszon a sok sok pihenőhely közül. Ha kalandosabb útra vágyik, akkor csónakkal vagy kerékpárral is bebarangolhatja a folyót és a folyó menti árnyas utakat. Zsilipek, hidak és gátak szinesítik majd az útját. A gyönyörű környezetben vezető úton számos látnivaló váltja majd egymást. Ne hagyja ki Toulouse, Carcassone és Narbonne felfedezését se. Béziers-nél a Neuf Ecluses de Fonseranes zsilip megtekintése egy kihagyhatatlan állomás. Egy igazi technikai műalkotás, ahogy megépítették a zsilipeket. A túra végpontjánál pedig érdemes elidőzni a Thau-tónál és annak természeti adottságainál.

© CRT Midi-Pyrénées / Dominique VIET

A víz útján

A legegyszerűbb módja a canal du Midi felfedezésének, ha egyszerűen követi a víz vonalát. A csatorna gyönyörű látványát élvezheti folyamatosan, ha egy ún. péniche-hôtel (úszó-hotel) szobáját bérli ki. Vagy akár kölcsönözhet hajót és csónakot is, engedély sem kell hozzá. A canal du Midi egyszerre egy lélegzetelállító technikai építmény, ugyanakkor egy művész alkotás is egyben!

© CRT Midi-Pyrénées / Dominique VIET

© CRT Midi-Pyrénées / Dominique VIET

Forrás: (Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr)

http://ee.france.fr/hu/discover/canal-midi-felfedezese