71 dolog, amit a világról tudni érdemes

Vaclav Smil első magyarul megjelent könyve: A számok nem hazudnak tényfeltáró kalandra hív. A cseh-kanadai környezettudós és közgazdász több mint negyven, energiával, környezeti és populációs változásokkal, élelmiszergyártással és politikával foglalkozó könyv szerzője nem mellesleg pedig Bill Gates kedvenc írója. Könyve a 2015-ben az ENSZ által elfogadott 17 fenntarthatósági cél számos pontjával foglalkozik, @linda_konyvespolca ajánlója.  

Vaclav Smil rövid és tömör összefoglalókat ír hét nagy témakörben: emberek, országok, gépek, szerkezetek, eszközök, energiahordozók és elektromosság, közlekedés, élelmiszerek és környezet. 

Míg a világ egyik felén a túlnépesedés okoz problémát, addig Európában és Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelent a népességfogyás. A könyv első részében rögtön erről olvashatunk: Mi történik, ha kevesebb gyermek születik? 

„ Míg Dánia két évszázad alatt váltott magasról alacsony termékenységre, Svédországnak körülbelül 170 évre volt szüksége. Ezzel szemben Dél-Korea a 6 feletti  TFR- értéket mindössze 30 év alatt csökkentette le  (teljes termékenységi arányszám) mindössze 30 év alatt csökkentette le  utánpótlási szintre, és Kínában már az egygyermekes törvény bevezetése előtt 6,4-ről 2,6-ra csökkent 1962 és 1980 között.”

Smil nem túl optimista. Szerinte a születésszám-növelést elősegítő kormányzati politika nem hozott jelentős fordulatot, 2020 és 2070 közötti a világ összes gyermekének 75 százaléka Afrikában születik majd. 

Namíbia – Busman törzsfőnök az unokájával  – Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Érdekes volt olvasni az élelmiszerpazarlásról is. Míg a szegényebb országokban a rossz tárolás, a hűtési lehetőségek hiánya miatt megy veszendőbe az étel, addig a jómódú országokban hatalmas a szakadék a termelés mértéke és a fogyasztás között. 

„Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kimutatása szerint a gumós növények, a gyümölcs és zöldség 40-50 százalékát, a hal 35 százalékát, a gabonafélék 30 százalékát, továbbá az olajos magvak, a hús és tejtermékek 20 százalékát hagyjuk veszendőbe menni. Ez összességében azt jelenti, hogy globálisan az összes megtermelt élelmiszer egyharmadát elfecséreljük.”

Vaclav Smil könnyed stílusban ír egy alapvetően száraz témáról. Nem egy olyan könyv, amit egyszerre olvasunk, érdemes többször elővenni és belelapozni az egyes témakörökbe. Mindig találunk újabb és újabb érdekességet, amivel talán mi is jobban megértjük a világ működését és az egyes problémák mögött zajló a hétköznapi ember számára láthatatlan folyamatokat.

Szerző: Kovács Linda  / @linda_konyvespolca