Máltán az évek során kialakított erős jogi és szabályozási platform lehetővé tette, hogy az ország a világ egyik legnagyobb hajónyilvántartójává váljon – a jachtiparban Európában az első helyen áll.


Málta a Földközi-tenger közepén, Szicíliától délre és észak Afrikától északra található, így ideális földrajzi elhelyezkedéssel bír. A szigetek hivatalos nyelve az angol, valamint a máltai.

Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Az EU tagjaként Málta törvényei és rendeletei mind megfelelnek az uniós irányelveknek. Az ország elismeri a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az ENSZ (ENSZ) által kiadott nemzetközi egyezmények nagy részét is. Málta adóügyi keretrendszere megfelel az OECD-nek, beleértve a több mint 70 kettős adóztatásról szóló szerződés hálózatát.


A máltai regisztráció és ennek eredményeként a máltai zászló alatt történő hajózás számos vonzó előnyt kínál az itt bejegyzett jachtok tulajdonosainak és bérlőinek:

  • Elismerés és tisztelet: A tengeri kiválóság hosszú története a máltai hajózási szabályozás minőségének és ellenőrzésnek világszintű bizalmat eredményezett.
  • EU-tagság: Málta 2004-ben lett az Európai Unió tagja, így a máltai jacht regisztráció egyben egy EU-s ország zászlaja alatti hajózás előnyeit is magában foglalja.
  • Megbízható, szilárd és bevált jogi keret a cégek és jachtok regisztrációjához.
  • Hatékony, egyértelmű eljárások: Málta egyszerű eljárást ír elő a hajók nyilvántartásba vételére és törlésére, ideértve a jelzálogok nyilvántartását és teljesítését is, amelyek elengedhetetlenek a finanszírozás megszerzéséhez.
  • Versenyképes díjak: Málta alacsony cégalapítási és jachtregisztrációs költségeket kínál.
  • Nincsenek korlátozások a máltai hajókon szolgáló parancsnok, tisztek és legénység állampolgárságára vonatkozóan.
  • Adott a lehetőség a legénység számára Máltán társadalombiztosítási járulékot fizetni.
  • A máltai hajózási társaságok részvényeseinek és igazgatóinak állampolgársága nincs korlátozva.
  • Szolgáltatás-orientált joghatóság, amely hajózás-barát és a jachtok, valamint tulajdonosait igényeiben is jártas.

Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

A máltai zászló alatt magánjachtként vagy kereskedelmi jachtként is lehet hajót regisztrálni. Privát jachtnak minősül minden, legalább hat méter hosszú szabadidős jacht, amely nem szállít utasokat ellenszolgáltatás fejében, nem foglalkozik kereskedelemmel, és csak a tulajdonos és családja használja. A kereskedelmi forgalomba bejegyzett jachtnak legalább 15 méter hosszú jachtot lehet tekinteni, amely nem szállít rakományt, csak legfeljebb 12 utast, és amit a tulajdonosa vagy vállalati szervezete üzemeltet kereskedelmi céllal.
A jacht regisztrációja, legyen az magán- vagy kereskedelmi, nagyon egyszerű és egyértelmű folyamat, feltéve, hogy minden dokumentáció rendben van.

Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

A jachtokat Málta lobogója alatt először ideiglenesen veszik nyilvántartásba hat hónapra (meghosszabbítható egy további időszakra, összesen legfeljebb még hat hónapra).
Az összes kért dokumentáció (ideértve a felmérési jelentéseket és a tulajdonjog igazolását) és a díj befizetését követően a hatóság kiadja az állandó nyilvántartási igazolást. A máltai regisztrációt annak évfordulóján kell, illetve lehet megújítani.

Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary

info@visitmalta.hu | visitmalta.com | conventionsmalta.com