Tanösvény a Tolnai dombságban: Lengyel-Annafürdő

Egy kissé felhős tavaszi napon esett a választásunk Lengyel-Annafürdőre! A program nem egész napos, de egy tartalmas délutánt el lehet tölteni! 

Ez a kirándulóhely már a 19. században is nagy érdeklődésre tett szert.  A Gróf Apponyi család és vendégeik 150 évvel ezelőtt is itt pihenték ki fáradalmaikat. Ugyanazon forrás vizét itták és ugyanazon öreg fák alatt beszélgettek, melyek alatt a mai kirándulók is ugyanezt teszik.

A természet iránti szeretet és tisztelet, melyet a Gróf Apponyi család nagy gonddal őrzött, ma is nagy hangsúlynak örvend! A terület a Gyulaj Zrt. kezelésében van. Nagy gondot fordítanak a fenntarthatóságra és a környezet megóvására! 

A parkerdőt három tanösvény és jelzett körutak hálózzák be, rajtuk sétálva megtaláljuk a közeli játszóteret, vadasparkot, erdei kilátót és lombkorona ösvényt, valamint az erdei pihenő tavat. A kirándulók kényelmét szolgálják a parkerdőben elhelyezett játszótéri eszközök, védő házak, padok, asztalok, tűzrakóhelyek. A parkerdőben található épületek környezetbarát “zöld” technológiákkal rendelkeznek (napelemek, napkollektorok, szélerőgép, biológiai szennyvíztisztító, szürkevíz-rendszer). A területen az esővizet ciszternákba gyűjtik, erről a szürkevíz hálózatról működik a kerticsapok zöme és az illemhelyek öblítése, ezért csak a forrás vizét vagy az ivóvíz feliratú kutakat használják főzéshez vagy szomjoltásra.

Az Annafürdő hírnevét Apponyi családnak köszönheti, mint a település több más nevezetessége is. A hagyomány szerint a gróf felesége Pajacsevich Teréz grófnő reumás betegségben szenvedett. A grófnő kezeltetését férje Lengyelen a kastély közelében kívánta megoldani.

Erre volt alkalmas a mai napig itt működő forrás. Ezért a forrás közelében ami mamár „Annaforrás”-ként ismert gőzfürdőt létesített. Mivel a gőzfürdő gyógyító hatással volt a grófnő betegségére és ennek hamarosan híre is ment, sokan vették igénybe az itt lévő gyógykezelést. A fürdőkúra sokak számára gyógyító hatású volt, ezért annak sorsáról gróf Apponyi József a végrendeletében külön rendelkezett, ”a lakosság részére a fürdő maradjon fenn”. A végrendelet értelmében tehát a fürdőt Lengyel község lakossága is használhatta.

Főleg vasár- és ünnepnapokon, mulatságokat bálokat, majálisokat rendeztek itt. A gróf halála után a fürdőt Apponyi Rudolf gróf örökölte, akinek felesége Benkendorff Anna grófnő is igen megkedvelte ezt a fürdőhelyet, ezért azt továbbfejlesztette. A fürdőzők részére hat pihenőszobát építtetett, a családja számára pedig külön, lakható épületet készítettet. Anna grófnő a fürdőnél az iskolás gyerekek részére minden évben majálist, versenyeket, tombolákat rendezett. Gróf Apponyi Rudolfné, gróf Beckendorff Anna 1900. november 19-én hunyt el, 82 éves korában. A fürdőt „Annafürdőnek” nevezték el a grófnő neve után. A fürdőben az I. világháború idején gróf Apponyi Sándorné létesített 29 ágyas kórházat, amely az ide kerülő betegeknek is jó szolgálatot tett. Gróf Apponyi Sándorné 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeum részére adományozta a tulajdonát képező 2189,6 kh. erdőterületet. Mivel a fürdő az erdőben volt, így annak kezelése is a Magyar Nemzeti Múzeumra szállt át.

Az egykori fürdő helyén ma Turisztikai és Természetismereti Központ működik, aminek fejlesztése folyamatos. Annafürdőn a gyerekes családok felfedezhetik a kemence mögötti minősített erdei játszóteret és a vendégház mellett interaktív szemléltető kültéri eszközöket.

Ezen kívül meglátogathatják a Rétisasfészek nevű kilátót, amihez egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvény is vezet.

Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelni.

Itt például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet. Akik a Tolnai-hegyhát élővilágát szeretnék jobban megismerni azoknak a Hunyor tanösvény bejárását javasoljuk.

Akik a természetszerű erdőgazdálkodás rejtelmeibe szeretnének betekinteni,azok a Szarvasbogár és az Örökerdő tanösvényt kövessék. Az aktív kikapcsolódást kedvelő kerékpárokkal is felfedezhetik a környéket. 

A Lengyeli erdő gazdag élővilágának kialakulását a változatos domborzatnak, közvetlen környékéhez viszonyított magasabb csapadéknak és a páratartalomnak köszönheti. Tavaszi kirándulásaink során találkozhatunk a korai virágzású farkas boroszlánnal, a kis virágú és illatos hunyorral.

Áprilisban az erdő alja kékbe borul a májvirág és a kis téli zöld virágszőnyegétől. Később virágzik a színpompás bíbor kosborl és a turbán liliom. 

A Kőris-völgyben elhelyezett földgáttal került kialakításra egy horgásztó.

A meredek domboldalak az erdővel teljesen körbevett tavat hegyvidéki jellegűvé változtatták. 5 m-es mélységével, aránylag kicsi vízfelületével igazi gyöngyszem.

A tavon a kulcsos ház és a vendégház vendégei horgászhatnak is. A tó megépítésével az élőhelyek bővültek és évről évre nyújt biztonságos szaporodó helyet a békák számára, partján megpillanthatjuk a kisebb halakra vadászó szürke gémet. 

A nagyvadak közül a gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó és az őz is kedveli a környéket.

Őket közelebbről a parkerdőben található vadaspark magasleséről is megpillanthatjuk. 

Felüdítő és sok élményben gazdag kirándulást mindenkinek! 🙂 

Élmény és fotók: Varga Andrea

Térkép: Lengyel-Annafürdő

Forrás: www.lengyel.hu, www.gyulajzrt.hu