Franciaország 2021-es újdonságai

Számos új múzeum, kulturális helyszín nyit Franciaország vidéki nagyvárosaiban május 19-től kezdve, ezekből az újdonságokból gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket!

Marseille víz alatti múzeuma MSM © Wallis – Msm

Deauville – Les Franciscaines
„Les Franciscaines” néven nyílik új kulturális központ egy egykori ferences kolostroban, a normandiai Deauville városában, mely eddig a lóversenyeiről és a filmfesztiváljáról volt híres. A központban megtalálható lesz egy múzeum, egy médiatár és egy előadótér. Az épület stílusában keverednek a történelmi- és a modern stílusjegyek. A múzeum gyűjteményét főként az 546 André Hambourg festmény teszi ki, melyek nagy részét Deauville gyönyörű partja inspirált. További 100 festmény pedig a festő magángyűjteményéből való: Marie Laurencin, Foujita, Van Dongen és Derain.

Fontevraud Modern Művészeti Múzeuma
Május 19-én nyílik a 12. századi Fontevraud-i Apátság új Modern Művészeti Múzeuma , mely a Pays de la Loire vidékén található Chinon és Saumur közelében. A modern művészeti múzeumban Martine és Léon Cligman privát gyűjteménye lesz megtekinthető, mely 900 alkotást tartalmaz a 19. és 20. századból. Köztük lesznek pl. Toulouse-Lautrec, Corot, Degas, Delacroix és Soutine képek, illetve Rodin és Germaine Richier szobrok.

https://www.facebook.com/abbayedefontevraud

Luma Alapítvány – Arles
A Tour de Luma Arles, a Frank Gehry által tervezett szimbolikus épület végül 2021. június 26-án nyitja meg kapuit. Az 56 m magas csavart torony a Luma Arles művészeti campus központi eleme, és a város leghíresebb rajongója, Vincent Van Gogh ecsetvonása ihlette.
A LUMA szeretné elmélyíteni a környezeti-, emberjogi-, oktatási- és kulturális kérdések megértését. Ez az egyik legambiciózusabb projekt Európában Arles történelmi központjának közelében, amely 40 éve az UNESCO Világörökség része. Megtalálható itt kiállítótér, előadótér, könyvtár, kávézó, étterem és egy panorámaterasz is.

A Frank Gehry tervei alapján készült Luma Torony © Adrian-Deweerdt

Víz alatti „ökomúzeum” – Szent-Margit sziget
A Cannes melletti Szent-Margit sziget partjainál található az új víz alatti „ökomúzeum” (Külső hivatkozás) , melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tengeri élet védelmére. A tengerfenéken található hat óriási szobor, a brit művész, Jason deCaires Taylor alkotása. A szobrok speciális anyaga segíti a korall lárvák megtapadását és fejlődését. A búvárok ingyenesen tekinthetik meg a látványos installációt!

Marseille víz alatti múzeuma
Májusban avatták fel a Marseille-i Víz alatti Múzeumot (MSM) (Külső hivatkozás) , mely egy igazi művészeti, műszaki, tudományos, oktatási és környezetvédelmi remekmű. A hagyományos múzeumtól eltérően a látogatóknak itt uszonyokra van szükségük: 10 művész 10 szobra található 5 méter mélyen, körülbelül 100 méterre a Katalán strandtól. Cannes-hoz hasonlóan a művészileg megalkotott mesterséges zátonyok a tengeri állatvilág fejlődését szolgálja.

Marseille víz alatti múzeuma_MSM © Wallis – Msm

Évfordulók
2020-ban volt 800 éves a Metz-i katedrális, az ország 3. legmagasabb székesegyháza és az Amiens-i katedrális is (UNESCO örökség). Ezek az ünnepségsorozatok 2021 nyaráig folyatatódnak.

200 éve született Gustave Flaubert francia regényíró, a Bovaryné és az Érzelmek iskolája írója. Normandiában egész évben számos eseményt szentelnek az írónak.

Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából országszerte számos kiállítást, programot szerveznek. A legfontosabb pl. a Napóleon kiállítás a párizsi Grande Halle de la Villette-ben vagy a Fontainebleau apátságban… A részletes angol nyelvű program itt található.

Forrás: