Pár éve jártunk Csehországban a sedleci osszáriumban! Érdekes, kicsit nyomasztó, de egyben lenyűgöző élmény is volt!  A római katolikus kápolna és csontház Kutná Hora külvárosában található. Messziről nem túl különleges, kis templom a temető mellett! Az igazi döbbenet csak miután bementünk akkor ért minket! Az osszárium mintegy 40 000 csontvázat tartalmaz, amelyek művészi elrendezésben díszítik – szinte bebútorozzák – a kápolna belső terét.

1278-ban a sedleci ciszterci monostor apátját II. Ottokár cseh király a Szentföldre küldte. Visszatérve, az apát magával hozott némi földet a Golgotáról, és széthintette az apátság temetőkertjében. Kegyes tettének híre hamarosan elterjedt, és a sírkert sokak által vágyott temetkezési hellyé vált szerte Közép-Európában.

A 14. század közepi nagy pestisjárvány idején, majd a huszita háborúk korában több ezer embert temettek ide, nem csoda hát, hogy a temető területe hatalmasra duzzadt.

1400 körül boltozatos gótikus kápolna épült a temetőkert középpontjában talán azért, hogy újabb sírhelyek helyett ez az épület szolgáljon az örök nyugalom színteréül, mindenesetre az építkezés idején napvilágra került tömegsírok csonthalmait is e kápolnában helyezték el.

A 18. század elején rekonstrukciós munkálatok folytak a kápolnában Jan Santini Aichel tervei szerint. 1870-ben a Schwarzenberg család megbízta František Rint fafaragót azzal, hogy rendezze a csonthalmokat. Hátborzongató eredmény született.

Négy hatalmas harang formájú halom foglalja el a kápolna sarkait. Egy, az emberi test valamennyi csontját magába foglaló óriási csontcsillár függ a koponyák füzérével díszített boltozatú templomhajó közepéből. Emberi csontok alkotják a Schwarzenberg család címerét éppúgy, mint Rint mester aláírását a bejárathoz közeli falon.

A sedleci osszárium azzal, hogy berendezési tárgyakként, belső teret díszítő burkolóelemekként mutatja be az emberi csontokat, koponyákat, kétségkívül egyedülálló az osszáriumok között.

Hat éve kezdődött a templom teljes felújítása, mert a falak – és ezzel együtt a csontok is – porladni kezdtek. Ottjártunkkor A külső homlokzat felújítása volt folyamatban. Sajnos mint megtudtuk, jelenleg nehézségekkel küzdenek.

Az osszárium népszerű volt a turisták körében, évente félmillióan látogatták. A sors furcsa fintoraként most egy újabb járvány határozza meg a csontkamra sorsát, mivel a bevételi források megszűnésével a felújítás is megtorpant.

A templom reonválásának befejezéséhez el kell bontatni három piramist, megtisztítani és konzerválni a csontokat és koponyákat, majd gondosan újraépíteni őket, hogy még további évszázadokon át épségben maradjanak.

Bízunk benne, hogy ezt a megdöbbentő élményt még sokáig megcsodálhatjuk!

Élmény és fotók: Varga Andrea

Térkép: Sedleci osszárium

Forrás: Wikipédia