Pillantás egy legenda kalandos életútjába – Kittenberger Kálmán

Pillantás egy legenda kalandos életútjába 

A nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán páratlan kalandokkal teli életébe nyújt betekintést az a játékfilmes dokumentumfilm, amelyet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

A világkiállítás megrendelésére, a Takarékbank támogatásával készült tévéfilmben Bodrogi Gyula, a nemzet színésze alakítja a címszereplőt.

Kittenberger Kálmán kalandos életét a nagyközönség Fekete István regényéből ismerheti, a most elkészült film is barátságukon keresztül mutatja be, milyen ember volt, és milyen hatalmas életművet hagyott maga után. Kittenberger Kálmán a 20. század első évtizedeiben, szerény körülményei ellenére olyan helyekre jutott el Afrikában, ahol fehér ember még nem járt.

Gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, a nagyvadakkal való küzdelmei során számtalan sebet szerzett. Kevés embernek jutott osztályrészül olyan nehéz és fordulatos életút, mint az övé. Utazásai során gyakran szembesült a kiszolgáltatottsággal és nehéz körülményekkel, mégsem tört meg soha, mindig egyenes és humánus maradt.

Másfél évtizeden át járta Afrikát, vadászott a mai Tanzánia, Kenya és Uganda földjén, vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére is. Utazásai alkalmával ötvenhétezer ízeltlábút juttatott el a Magyar Nemzeti Múzeumnak, köztük háromszáznál is több, korábban ismeretlen fajt, továbbá háromezerötszáz gondosan preparált madarat és kétszáznegyven emlőst, köztük nagyvadakat is. A világ különböző múzeumaiban jelenleg is megtalálható az általa gyűjtött és preparált negyven madárfaj több mint nyolcvan példánya.

A most elkészült film visszatekint Kittenberger Kálmán életének megannyi korábbi epizódjára. A Börzsönyben készült képek váltakoznak az Afrikában felvett archív felvételekkel. Megelevenednek gyűjtései, valamint vadászatai, írói és szerkesztői munkája. A Fekete Istvánnal folytatott beszélgetései alapján kirajzolódik, milyen ember volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes, aki tisztelte és szerette az állatokat.

„Legenda. Egyetlen szóval így lehetne a leghitelesebben jellemezni Kittenberger Kálmánt, hazánk meghatározó vadászát, zoológusát, Afrika-kutatóját, természettudományi íróját és nem utolsó sorban újságíróját, a Nimród Vadászújság egykori mértékadó főszerkesztőjét.

Hitelességét még a történelem viharai sem tudták megkérdőjelezni, ezért 2021-ben, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás évében, magától értetődő módon Kittenberger személye is fontos zsinórmérték a hosszútávon fenntartható vadászat és vadgazdálkodás bemutatásában. Az életét feldolgozó film hiánypótló alkotás, amelynek révén még több magyar ember ismerheti meg ezt a páratlan életutat” – mondta dr. Kovács Zoltán producer, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa.


„Büszke vagyok, hogy Széchenyi Zsigmond után Kittenberger Kálmán életművét is megörökíthettük. A film a legendás természettudós és vadász születésének száznegyvenedik évfordulóján készült, egy olyan pillanatban, amikor Kittenberger bekerült a nemzeti oktatási alaptantervbe, amikor számos képregény készült már híresen szívós és kalandos élete apropóján, és amikor ötven év elteltével ismét Magyarország rendezheti a vadászati világkiállítást. Felelősségteljes, nemes feladat a legnagyobb magyar erdőjárók, vadászok, írók örökségét továbbadni az elkövetkező generációknak” – mondta Vida Joe producer.


A 2021-ben forgatott film fő szerepeit Bodrogi Gyula, Tordai Teri és Szabó Sípos Barnabás játssza.

A rendező Tősér Ádám, az operatőr Győri Márk, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida Joe.

Az ötvennégy perces filmet vetítik az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon.

A tévépremier október 10-én lesz a Duna televízióban, október 11-én pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi.