Oldtimer szerkocsik felvonulása a Celjében rendezett Tűzoltó Olimpián

A szlovéniai Celje adott otthont 2022. nyarán a tűzoltó olimpiának július 17. és 24. között. A rendezvény sorrendben a XVII. Nemzetközi Tűzoltósport-verseny és XXIII. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltóverseny. 

Ennél forróbb hetet talán a szervezők sem “álmodhattak” volna a 2022-es Tűzoltó Olimpiának. Már a megnyitóra kiérkező oldtimer szerkocsik is perzselő melegben várakoztak a Mária mennybemenetele templom előtti utcában.  

Mária mennybemenetele templom

Celje (kiejtése magyarul, és németül  Cilli, vagy másképp magyarul:Cille)  Ljubljana és Maribor után Szlovénia harmadik legnagyobb települése. Jellegzetes közép-európai város. A történelmi Alsó-Stájerország regionális központja, a Celjei egyházmegye püspöki székhelye. 

Celje

A város jellegzetes épülete a Celje-kastély, ami korábban Celje grófok székhelyeként szolgált. Három dombon áll Celjétől délkeletre, ahol a Savinja folyó kanyarog a Laško-völgybe. Valaha Szlovénia legnagyobb erődítménye volt. 

Celje-kastély

A kisváros részletesebb bemutatását majd egy másik cikkben megtesszük, most a versenyre kiállított autókat mutatjuk be.   

Magirus Deutz

A CTIF Nemzetközi Tűzoltóversenye egy látványos esemény, amelyen több mint 30 ország 3500 versenyzője vesz részt, több mint 10 000 rajongóval! A CTIF (franciául: Comité Technique International de Prévention et d’Extinction du Feu – Nemzetközi Tűzoltó Szövetség).

Magyarországot egy százhuszonhat fős delegáció képviseli, amely hivatásos, létesítményi, önkéntes és ifjúsági tűzoltókból áll. 

Mercedes L1113

A vasárnapi érkezést, regisztrációt és rajtszámok sorsolást követően – amely során a magyar hivatásos csapat az egyes sorszámot húzta – hétfőn már teljes erőbedobással gyakoroltak a csapatok, két helyszínen is. A hivatásos csapat (Hungarian Fire Sport Team) a 4×100 méteres váltót, a horoglétramászást és a 100 méteres akadálypályát gyakorolta a Kladivar Stadionban. A keddi napra maradt a kismotorfecskendő-szerelés gyakorlása a helyi körülmények között.

A hivatásos csapat mellett az önkéntes tűzoltó egyesületek sem pihentek. A tradicionális tűzoltósportversenyre gyakorolt a Pusztamonostor Önkéntes Tűzoltó Egyesület férfi és női csapata, Vértessomló férfi és női csapata, Tótkomlós Önkéntes Tűzoltó Egyesület női csapata, valamint a Richter Gedeon létesítményi tűzoltóság csapata is a Kladivar Stadionban.

A hétfői nap főszereplői azonban az ifjúsági tűzoltók, a gyerekek voltak. Amellett, hogy délelőtt és délután is gyakorolt Pázmánd Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiú- és lánycsapata, valamint Vértessomló Önkéntes Tűzoltó Egyesület leánycsapata a Šentjur Stadionban, Celje városközpontjában be kellett rendezniük egy standot a nemzetek kiállításán, amelyet ünnepélyes keretek között, zászlófelvonással nyitottak meg. 

Zastava 615

Az eseményen részt vett a CTIF szlovén elnöke, a CTIF Végrehajtó Bizottságának tagjai, a CTIF Ifjúsági Tűzoltó Bizottságának elnöke, szlovén tűzoltók, valamint a résztvevő országok ifjúsági tűzoltói és kísérőik. A magyar gyerekcsapat remek hangulatot varázsolt, amelyhez több ország – Franciaország, Németország, Lengyelország – tagjai is csatlakoztak.

Sajnos a gyönyörűen karbantartott, és több esetben még működőképes járműveket csak erre a rendezvényre gyűjtötték össze az ország különböző pontjairól. Mindenesetre jó volt látni, hogy déli szomszédainknál is nagy tiszteletben tartják a TŰZOLTÓK munkáját!

Élmény és fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: Celje

Információk: Wikipédia, katasztrofavedelem.hu