A Zene Ünnepe alkalmából egy lenyűgöző történelmi regényt, Rose Tremain: Zene és csend című könyvét hoztam. Ez a csodás történet a XVII. századi Dániába, IV. Keresztély király udvarába repít minket. @linda_konyvespolca ajánlója.

1629-ben egy fiatal angol lantművész, Peter Claire a dán királyi udvarba érkezik, hogy csatlakozzon az uralkodó, IV. Keresztély zenekarához. Hamarosan megtapasztalja, hogy ezen a helyen a végletek uralkodnak. 

Bevallom bármennyire is szeretem a történelmet, IV. Keresztély dán királyról nem sokat tudtam. Tipikus reneszánsz uralkodó volt, aki támogatta a művészeteket és a muzsikusokat, udvarában állandó zenekart tartott.

„Tudja, mi most éppen a Vinterstue alatt vagyunk. A trón mellett a padló egy részét kötelekkel föl lehet emelni vagy leereszteni. A süllyesztő alatt egy sor rézkürtő vagy cső lóg ebbe a boltíves pincébe, mindegyiket csaknem úgy alakították ki, mint egy hangszert, ravasz hajlatokkal és szűkületekkel, így az itt keletkezett hangok torzítás nélkül jutnak a fönti térbe, és a király minden vendége elképedve hallja, fogalmuk sincs, honnan jöhet a zene, még az is megfordul a fejükben, hogy Rosenborgban talán más korok zenészeinek szelleme kísért.”

A Zene és csend című regény nagyon-nagyon sok szálon íródott, aki nem szereti az ilyen szerkezetű könyveket az biztosan csalódni fog. 

Szerző: Kovács Linda  / @linda_konyvespolca