A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig

A kert a modern festészet fontos témája, ihlető forrása. A londoni Royal Academy of Arts 2016-os kiállítása mintegy 120 remekmű segítségével mutatja be e közkedvelt motívum szerepét, alakváltozásait az 1860-as évektől az 1920-as évekig, az impresszionizmustól az avantgárdig. Vitathatatlan, hogy a korszak alkotói közül Claude Monet volt a téma legnagyobb festője, de az fontos szerepet kapott Van Gogh, Bonnard, Pissarro, Klimt, Nolde vagy akár Matisse és Kandinszkij művészetében is.

Az Exhibiton on Screen tárlatot bemutató filmje révén megismerkedhetünk mind az alkotásokkal, mind a műveket ihlető kertekkel, ígyl Monet giverny-i kertjével is. A kiállítás egyik szenzációja a mester 13 méter hosszú Agapanthus-triptichonja. A nílusi vízililiomokat ábrázoló panorámaképet az idős mester 1915-től 1926-ig, haláláig festette, a mű személyes válasza volt a háború tragédiájára. Az 1950-ben szétdarabolt és részletekben értékesített festményegyüttes újraegyesítése a tárlat megkoronázása. Ma a párizsi Tuilleriák kertjében álló Orangerie-ben látható.

„Talán épp a virágok miatt lettem festő.” /Claude Monet/
„Elbűvölő!” /The Guardian/

Exhibition: A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig

angol dokumentumfilm, 93 perc, (12)
magyar felirattal
Rendező: David Bickerstaff
Szereplők: David Bickerstaff
Magyarországi forgalmazó: Pannonia Entertainment

Ősszel A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig című dokumentumfilmmel folytatódik a Pannonia Entertainment forgalmazta Exhibition on Screen képzőművészeti és kultúrtörténeti dokumentumfilm-sorozat.