Minden egy karnyújtásnyira, utazás kiállítás és konferencia 

A megújult Utazás Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt továbbra is a legnagyobb és legjelentősebb hazai kiállítás ebben a tematikában, ahol a látogatók megtervezhetik közelgő utazásaikat, ízelítőt kapnak az utazásszervezők és élményprogramok kínálatából. 

A rendezvényen 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standon kínálja utazásait. 

Az érdeklődőket közel 150 kiállító, számtalan élmény és értékes nyeremény csábította a HUNGEXPO A pavilonjába. 

A kiállítók jelentős érdeklődésről és számos üzletkötésről számoltak be a zárás után.

Idén is kiemelt szerepet kapott egy hazai és egy határon túli térség. A kiállítás külföldi díszvendége ezúttal Bulgária, a belföldi a történelmi fürdőváros Gyula, valamint Békés Vármegye.

Bulgária egy ország, amelynek több ezer éves történelme és kulturális öröksége ősi civilizációkat ölel fel. Annak ellenére, hogy csak Európa területének 2%-át foglalja el, Bulgáriában mintegy 40 000 történelmi emléket regisztráltak (ebből 7 szerepel az UNESCO világörökség listáján), 36 kulturális rezervátumot, 160 kolostort és körülbelül 330 múzeumot és galériát. Az értékes régészeti lelőhelyek tekintetében Bulgária a harmadik helyen áll Európában. 

Az Utazás+ kiállítás fókuszában ezúttal az aktív- és kalandturizmus állt, melyhez szorosan kapcsolódik a kerékpározás is. 

Az E-bike Test&Show tesztpályáján több mint 2 és félezren próbáltak ki valamilyen elektromos kerékpárt, ami jelentős, közel 50 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. 

A Budapest Boat Show fontos hajós találkozóhelyként a bemutatkozó 70 cég mellett színes programkínálattal várja mind a szakmai mind a nagyközönséget. 

Hagyományosan népszerű eseménye az Utazás kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, amely az idén 60 lakóautót és lakókocsit vonultatott fel.

A nyitónapon rendezték a 2024-ben lapot húzunk 19-re elnevezésű konferenciát, amelyen a turisztikai szakma képviselői elsősorban arról beszéltek, hogy 2022-ben volt egy jelentős fellendülés, ám azóta stagnálás tapasztalható a turizmusban.

A kiállítás másnapján, pénteken neves turisztikai szakemberek által szervezett, a desztináció marketingben kulcsfontosságú szakkönyvekről szóló beszélgetés-sorozat várta az érdeklődőket, ahol könyvekkel és könyvekben kalandozva ismerhetünk meg számos újdonságot a turisztikai iparágról.

A konferencián a Könyvben utazom.hu és a gogogo.hu oldal is részt vett.  Az Utazás Kiállítás „Könyvekkel kalandozva” című szakmai programján a beszélgetéseket  a Könyvben Utazom rádióműsor és podcast szerkesztő műsorvezetője Oláh Andrea vezette. A konferenciáról részletesen mi is beszámoltunk.

A hétvége – hagyományosan – a nagyközönségé volt: a látogatók 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standján válogathattak az ajánlatokból.   

A színpadokon számos úticél bemutatóját élvezhették; emellett ezúttal is megvásárolhatták belépőiket több hazai fesztiválra a Fesztivál Szigeten, találkozhattak utazási influenszerekkel a Blogger Corneren, valamint megismerkedhettek az ország ismert független hátizsákosaival és extrém utazóival a Járatlan Utakon Fesztiválon.  

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innovációk bemutatására, ezzel a céllal immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát, így az elmúlt év fejlesztései és a pályázat nyertesei is a kiállításon mutatkoznak be.  

Bár a turizmus számai még nem érték el a Covid-járvány előtti szintet, az idei Utazás+ Kiállítás résztvevői elégedettek voltak az idei rendezvénnyel.  

Több mint 200 kiállító, csaknem 30 ezer látogató és óvatos optimizmus a turisztikai iparágban – röviden így foglalható össze a most véget ért Utazás+ Kiállítás, valamint a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show.  

Találkozzunk jövőre is 2025. február 20-23. között!