Az Utazás Kiállítás „Könyvekkel kalandozva” című szakmai programján jártunk

Adhat-e ötletet egy utazáshoz, felkeltheti-e a vágyat egy külföldi város iránt egy jó regény?

Segíthetnek-e a mesék és a legendák, hogy megismerjük saját vidékünket, vagy akár a szomszédos település nevezetességeit?

A válasz természetesen minden kérdésre igen, és hogy mennyi nagyszerű példa van erre, arról beszéltek írók és turisztikai szakemberek az Utazás Kiállítás szakmai programján.

Bűntények, izgalmak, borzongás – hogyan tehet egy krimi vonzóvá egy desztinációt?

Szlavicsek Judit író, a Balaton szerelmese, és Sulyok Judit, a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet vezetője azt latolgatta, odacsábíthatja-e a felkapott vagy épp a kevéssé ismert városokba, épületekhez, partszakaszokra az utazót egy izgalmas regény.

Az Utazás Kiállítás „Könyvekkel kalandozva” című szakmai programján kiderült, milyen helyeket fedezhetnek fel Bács-Kiskun Vármegyében a gyerekek, ha Petőfit követik, és hogy milyen régi történeteket mesél Taschner Tamás idegenvezetőként a Sopron és a Fertő-tó környéki túráin.

Moisko Csilla és Szekeres Béla pedig arról beszéltek, hogy nemcsak szórakoztatnak, de a helymárka építésében is szerepet kapnak a mesék, és a helyi a települések összegyűjtött legendái.

A program záró beszélgetése pedig Németországba vezetett: Mörk Leonóra író, újságíró és Czeiszing Miklós a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője tíz éve tartó különleges együttműködésükről beszélt.

Nem kérdés, hogy mérhető-e a szépirodalom hatása a turizmusra – Mörk Leonóra romantikus történelmi regényei német zeneszerzőkkel, festőkkel, a német kultúra számos érdekes momentumával ismertetik meg az az olvasókat, és sokan útra kelnek ennek hatására.

A beszélgetéseket vezette: Oláh Andrea, a Könyvben Utazom rádióműsor és podcast szerkesztő műsorvezetője (Könyvben utazom.hu

A felvétel Könyvben utazom.hu és a gogogo.hu stúdiójában készült,

műsorvezető Oláh Andrea, operatőr Farkas Attila

Stúdió fotó: Farkas Attila  gogogo.hu / Minden jog fenntartva!