A holnap

Menzareform

Chipsen, csokin és gyorséttermi hamburgereken felnövő nemzedék. A következő generáció fiataljai a helytelen táplálkozás miatt felnőtt korukban szív és érrendszeri betegségekben, túlsúllyal, cukorbetegségtől fognak szenvedni. Felmérések bizonyítják, hogy azok a rizikofaktorok, amelyek egy felnőtt táplálkozásában jelen vannak, már a gyerekeknél is megjelentek. Háromszor-négyszer annyi sót tartalmaz az az étel, amit nap mint nap esznek, magas a zsírtartalmuk. Megállítható ez a folyamat? Megszerettethetjük gyermekeinkkel az egészséges, tápláló ételeket?

Egy óvodás, iskolás korú gyermek a hétköznapokban általában csak este eszik otthon a családja körében, háromszor pedig a közétkeztetés keretein belül. Egyáltalán nem mindegy, mennyire egészségesek ezek az ételek. A közétkeztetés reformja az egészséges táplálkozás irányába tett első lépésként csökkenti az ételek só, cukor és zsírtartalmát, több fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt ír elő. A magyarok egészségügyi állapota az egyik legrosszabb Európában. Az elmúlt húsz évben minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma. A tizenévesek körében is egyre gyakoribbak a korábban csak felnőttekre jellemző betegségek, mint magas vérnyomás és cukorbetegség. A gyerekek a főétkezések helyett inkább nassolnak és keveset mozognak. Gyerekeink egészsége rajtunk múlik, jövőjük a szüleik kezében van. A fejlődő gyermekkori évek táplálkozása meghatározza az egész felnőttkor egészségi állapotát. A közétkeztetés reformja az első lépés lehet az egészségesebb életmód irányába. A helyes táplálkozás kialakításában azonban a szülőkre is nagy feladat hárul. Saját életünkkel példát mutatunk gyermekeinknek.

Fel