Liszt-majmocska a kastélykertben – Zoo Herberstein 

Az állatkertek megosztó intézmények… Évtizedekkel ezelőtt a ZOO szűk ketreceket, valamint minimális kifutóteret jelentett az egyébként rendkívüli mozgásigényű állatoknak itt Közép-Európában. És ezen kívűl van még egy probléma: ez pedig az időjárás… Talán ilyen szempontból az európai állatkertekben élő egyedeknek “szerencséjük” van, hiszen a négy évszakból valamelyik biztosan hasonlít a saját élőhelyének  klímájához… (Elnézést utólag is az állatoktól ezért a számukra morbid viccért!)  Az eddig leírtakból azt hiszem kikövetkeztethető, hogy én nem vagyok teljes mértékben állatkertpárti… 

A mai állatkertek, vagy vadasparkok, – esetleg nevezhetjük őket akár mini szafariparknak is -, már sokkal “emberibb helyek” az állatoknak. Persze egyik sem pótolhatja a 22 270 km² területű Namíbiai Etosha nemzeti parkot. A „Nagy fehér síkság” – ezt jelenti az etosha szó ovambó nyelven – 114 emlősfaj, 340 madárfaj, 16 hüllőfaj és számtalan rovarfaj védett élőhelye. 

Az Etosha Afrika déli felén található, ennél sokkal közelebbi helyet mutatunk be önöknek. A Szombathelytől kb. 80 km-re található Herberstein-i óriásparkban mindenki talál valamit, ami megfelel az ízlésének. Legyenek akár állatszeretők, romantikusok, virágkedvelők vagy művészet rajongók.

A park területén találkozhatunk közel 700 állattal, ami szinte a világ összes kontinenséről gyűjtöttek össze. A ZOO területe akár tematikusan is bejárható.

A belépőjegy tartalmazza a sétát a Herbenstein-i kastélykertbe. 

A színpompás kerten keresztül juthatunk a völgyben található mesekastélyhoz.  Építéstörténetileg a gótika a reneszánsz és a barokk egyedülálló ékkőveként egyesül, amely a több, mint 700 éves családi hagyományokról mesél.

Az állatkertben március közepétől november elejéig tart a főszezon és ebben az időszakban minden nap nyitva van. A fennmaradó időben, így a november elejétől március közepéig tartó téli szezonban, csütörtöktől vasárnapig, valamint ünnepnapokon várják a látogatókat. A kép természetesen csalóka… a nyári, valamint iskolaszüneti napokon nagyon sokan vannak.

Viszont a park olyan hatalmas területen fekszik, hogy szinte sehol nem lehetett zsúfoltságra panaszkodni. Így szinte bármikor marad a lurkók számára „simogatni való” állat…

Még a játékok is könnyen hozzáférhetőek voltak a kicsik számára.

A főszezonban a főbejáraton kívül a „Zebra pénztár” révén egy további bejárat is rendelkezésre áll. Télen csak a főbejárat van nyitva, a „Zebra pénztár” zárva van. Aki a főpénztárban nem szeretnének sorban állni, azok számára lehetőség van a parkolóban felállított automatából, bankkártyás fizetés mellett jegyet venni. Jelentősen lerövidíti a bejutás idejét… Viszont több kedvezményre jogosító kártya itt nem érvényesíthető, így azokat a pénztárakban kell bemutatni, és ott megvenni a kedvezményes jegyet. Ez vonatkozik az online megvásárolt és otthon kinyomtatott belépőjegyre is. Ezt természetesen telefonra is elmenthetjük, és a kapunál a QR kód olvasóval tudjuk leolvasni.  Szóval nem kell „lóhalálával vágtatni” a parkolóbol a főpénztárhoz…

Egyéb 3 parkoló áll rendelkezésre (összesen mintegy 300 parkolóhellyel) személyautók számára, valamint egy saját buszparkoló legfeljebb 8 busz számára. A parkolás ingyenes. Családok számára speciális árak érvényesek családi kártyák formájában, kezdve az „egyedülálló gyermekkel” lehetőséggel. 

Kutyabarát a park területe. A kutyákat rövid pórázon kell tartani. A szájkosár használata nem kötelező, de szolgáltatásként a pénztárnál kölcsönözhető.  A fiatal családok számára kiváló visszahúzódási helyet kínál a pelenkázó és szoptató kunyhó.

Az utak nagy része az elmúlt 3 évben aszfaltozásra került, hogy még nagyobb kényelmet nyújtsanak egy babakocsival történő állatkerti látogatás során.

A sétavonat áprilistól szeptemberig jár és a főbejárat, illetve a Herbenstein-i kastélykert között közlekedik (oda és vissza). Viszont az utazásért külön kell fizetni. Akik nem szeretnének nagyon elfáradni azoknak feltétlen ajánlott a kisvasút a visszaútra a völgyből. (Természetsene nem felejtkeztünk el a kastélyról sem, de az egy másik anyag része lesz!)

Azok pedig, akik egy kisebb hegyitúra keretében nekivágnak a visszaútnak, azoknak ajánlott a többszöri pihenő. Szerencsére italautomatákból, és pihenőpontokból jól ellátott a park.

Mi a fordított utat jártuk be. A kertből felkapaszodtunk a pumák területéig, ami talán a legmagasabb pontja a parknak.

Az alpaka egy háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Legközelebbi rokona és valószínűleg őse a vadon élő vikunya, bár a 2001-es genetikai alapú cáfolatig úgy tartották, hogy a lámához hasonlóan a guanakóból háziasították. Az alpaka gyapja a legfinomabbak közé tartozik a világon.  A láma az emlősök osztályának párosujjú patások rendjébe, ezen belül a tevefélék családjába tartozó faj. Elnevezése a perui indiánoktól ered. Ősei Észak-Amerika középső síkságain éltek 40 millió évvel ezelőtt. Három millió évvel ezelőtt költöztek át Dél-Amerikába.

A majomcsapat nagy kedvenc.. Főleg azért, mert szabadon rohangálnak a kerítések közvetlenül mellettünk…  A gyapjasfejű tamarin vagy más néven Liszt-majmocska az emlősök osztályába a főemlősök rendjébe és a csuklyásmajomfélék családjába tartozó faj. Nevét jellegzetes fehér hajkoronájáról kapta, mely igen emlékeztet a magyar zeneszerző Liszt Ferenc hajkoronájára. Elsősorban német nyelvterületen nevezik Liszt-majmocskának.

Korábban az Egyesült Államok és Kanada területén nagy hordákban élt a Nagy-tavaktól Mexikóig és Kelet-Oregontól majdnem az Atlanti-óceánig az Amerikai bölény. Jelenleg csak néhány nemzeti parkban, főleg a kanadai Wood Buffalo Nemzeti Parkban (Északnyugati terület) és a wyomingi Yellowstone Nemzeti Parkban található meg.

Talán a legnépszerűbb az Afrika szekció.  A gepárd sok szempontból különleges macska. Míg más macskák szívesebben vadásznak a sötétség leple alatt, a gepárd nappal barangol, hogy elkerülje az oroszlánok, hiénák és leopárdok közvetlen versenyét. Ha ezek a lényegesen védekezőbb kortársak még a közelben vannak, a gepárd inkább lemond az ebédről. Tudja jól, hogy a vadászat után túlságosan kimerült lenne ahhoz, hogy megvédje zsákmányát.

Az oroszlánok Fekete-Afrika legnagyobb részén megtalálhatók. Főleg a fás területeken fordulnak elő, de megtalálhatók a félsivatagos és bozótos helyeken is. Korábban az európaiak mértéktelen vadászata miatt Afrika oroszlánállománya megcsappant, és egyes alfajok, mint a fokföldi oroszlán, ki is haltak. Ma a legtöbb oroszlán Közép-Afrika és Dél-Afrika országaiban él.

Egy jótanács a látogatóknak! A park területén nyáron sajnos elég komoly hőség fogadja a látogatókat… Mi augusztusban voltunk… Hőségbe még az Afrika szekcióban is árnyékban/vízparton hűsölő állatokkal találkoztunk… vagy inkább nem…:) Így lehet, hogy akik valóban hosszasan szeretnék az állatokat megfigyelni, azok válasszanak hűvösebb, felhősebb időjárást.

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Herberstein

Információ: wikipedia, tierwelt-herberstein.at