Fraknó vára 

A Forchtenstein kastély egy sziklán található. A vár egy csodálatos panorámás úton érhető el, és egy gazdag történelmi múltra mutat.

A hatalmas erődítmény Burgenland egyik legjelentősebb látnivalója és ismertetőjegye. A XIV. században épített forchtensteini vár (fraknói vár) különösebb károk nélkül vészelte át az 1529-es török hadjáratot Bécs ellen, majd 1622-ben az Esterházy-család tulajdonába került, akik teljes mértékben átépítették az erődítményt és kialakították a vár jelenlegi kinézetét.

A várat előszeretettel titulálták az „Esterházyak trezorjaként” – itt találhatók a családi kincsek, köztük a barokk kincseskamra értékes tárgyai és a háborúk során szerzett zsákmányból összeállított gyűjtemények.

A régi leírások alapján a harcok idején a várat áthatolhatatlannak ítélték. A török ​​ostrom alatt fontos szerepet játszott a Habsburg birodalom biztosításában a keleti támadások ellen.

Fraknó avagy Fraknóváralja (Forchtenstein) község Ausztriában, Burgenland tartományban. Nagymartontól 4 km-re, a Rozália-hegység lábánál, a Vulka völgyében fekszik

Április 1-jétől november 1-ig a Forchtenstein kastélyban minden kiállítás nyitva áll a látogatók számára. Három kiállítási területen gyermekek és szüleik megcsodálhatják a Forchtenstein kastélyt egy vezetett túrán. Érdemes előre tájékozódni a vezetések időpontjáról, mert könnyen lemaradhatunk. Természetesen a várat egyedül is felfedezhetjük.

Térkép

Szöveg: Varga Andrea

Fotó: Farkas Attila