Értékek, Szépségek és Élmények az Élő Világörökségi Faluról

Hollókő 35 éve a világörökség része

Az UNESCO idén 35 éve nyilvánította a világörökség részévé Hollókőt. A jeles évfordulót a többi között a Hollókő Szíve-Java – Értékek, Szépségek és Élmények az Élő Világörökségi Faluról című jubileumi fotóalbummal ünnepli Hollókő Község Önkormányzata. A kiadványt különleges kísérőprogramok keretében – hollókői néptáncosok előadásával és helyi gasztronómiai ínyencségek felvonultatásával – ma mutatták be Budapesten. 

Az UNESCO 1987. december 11-én vett fel elsőként magyarországi helyszíneket világörökségi listájára: Budapest Duna-parti látképe és a budai Várnegyed mellett Hollókő kapta meg a jeles címet.

A 35. évfordulót a többi között jubileumi kiadvánnyal, a Hollókő Szíve-Java – Értékek, Szépségek és Élmények az Élő Világörökségi Faluról című világörökségi fotóalbummal ünnepli Hollókő Község Önkormányzata. Az alig 330 lelket számláló, világhírűvé vált Nógrád megyei palóc falu múltjába és jelenébe, épített örökségébe és most is elevenen élő hagyományaiba egyaránt betekintést enged a kivételes kötet, amelyet ma mutattak be Budapesten.

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntőjében egyebek mellett kiemelte: „Őseink olyat alkottak évszázadok során itt, amelynek köszönhetően a műemlékes szakemberek segítségével Hollókő az UNESCO világörökségi listájára első jelölésnél felkerült – ráadásul az első önálló faluként a világon. Lelkünkben talán a »régi« Hollókő él erősebben, de közel huszonnégy éve a település vezetőjeként célul tűztem ki azt, hogy kifogástalan kiszolgáló létesítményekkel és kultúránkból fakadó új attrakciókkal, látnivalókkal fejlesztem a falut. A többi között régi tervünk volt a vár rekonstrukciója is, amelynek megvalósítása idén megtörtént. Kiállítással, élettel töltöttük meg a hollók sziklájára épült erődítményt – hogy a késő középkori falukép a XIV. századi berendezésű vár szellemiségével párosuljon. A helyieknek megélhetést biztosító, de komfortjában modern, hagyományait megőrző, látnivalóiban újszerű település képe vezérelte munkánkat.”

A Hollókő Szíve-Java – Értékek, Szépségek és Élmények az Élő Világörökségi Faluról című kiadvány bemutatója különleges kísérőprogramokkal – hollókői néptáncosok előadásával és helyi gasztronómiai ínyencségek felvonultatásával zárult.

A kiadvány a Dono Te Libro Kiadó oldalán érhető el.