A műanyaghulladék egyre kezelhetetlenebb mennyisége miatt több gyártó kísérletezik „ehető” csomagolás bevezetésével. Alapanyagként többek között tengeri moszatot, burgonyakeményítőt, tejfehérjét használnak. 2019-ben egy futóversenyen például a résztvevőknek hínár alapú energiaitalt tartalmazó kapszulákat osztogattak a verseny alatt, ezzel elkerülve az ivópalackok szétdobálását az eseményen. Előfordult már több étteremláncnál, hogy a ketchup-ot vagy majonézt kínálták ehető tasakban. Az ehető csomagolások elterjedése mégis nagyon lassú folyamat. Egyrészt kizárólag „ehető papírba” tenni például egy cukorkát nem lehet, egy a hagyományosnál vékonyabb fedőcsomagolással el kell látni mindenképpen. A szakemberek szerint már ez is sokat számít a hulladék keletkezése szempontjából. Másrészt újabb kihívás a cégeknek, hogy rávegyék fogyasztóikat arra, hogy az általuk forgalmazott termékeket a csomagolásukkal együtt elfogyasszák.