Romantikus halászkápolna, az egykori sziget tetején – Vonyarcvashegy

Az egykori sziget tetején áll Vonyarcvashegy mellett a Szent Mihály kápolna. Évszázadok óta már száraz lábbal is megközelíthető a 136 méteres dolomit csúcs. 

A tó kiterjedése a Kis-Balatonnal együtt jóval nagyobb volt még a középkor elején is. Ebben az időben Szigliget is sziget volt.

Cholnoky Jenő: A Balaton valószínű kiterjedése a római uralom végétől a honfoglalásig, Forrás: Wikipedia

A Szent Mihály-domb hangulata kísértetiesen emlékeztet a földközi tenger partjának hangulatára. Fenyőligetek közt itt is kibukkan a szikrázó kék vízfelület.  

Már csak a kabócák zenéje hiányzik… ezt itt a tücskök pótolják… Szóval minden adott a romantikához! 

A tó mai vízszintjét alapvetően aXIX. század derekán, a déli parton haladó Déli Vasút építésekor végrehajtott jelentős vízszintcsökkentés határozta meg. Azóta jelentősen visszaesett az egybefüggő vízfelület mérete. 

Ennek főleg azok a kerékpárosok örülnek legjobban, akik 1 nap alatt szeretnék körbetekerni a tavat… 

Az alkalmi mézárus asztala mellett egy rövid sétával jutunk a legendás 40 halász emlékművéhez. A legenda szerint a 40 halász szerencsésen megmenekült egy jégtáblán 1739-telén, miközben 6 társuk a vízbe esett. Ők építették a kápolnát.

Mások szerint inkább csak egy régi meglévő épületet újítottak fel. De a halászok emlékére egy kis síremléket hoztak létre az út mellett. Szerintem egy legenda annyira igaz, mint amennyire elhisszük! Én rengeteg legendáben hiszek! 🙂

A helyi lakosok temetkezési helye sokáig a kápolnához vezető út mellett volt. 

A dombtető története kevésbé romantikus mint maga a hely manapság. A római időkben az akkori szigeten egy őrtorony állhatott. Azért valószínű, hogy nem ezen a padon “kockáztak” a derék légionáriusok…

A tatárjárás környékén már egy kisebb erőd védte a Balaton nyugati medencéjét ezen a ponton. 

A valóság valahol a legendák összességében lehet. 

Adott egy évezredek óta stratégiailag jól védhető hely, melyre már a Római Birodalomban is egy kis őrhelyet telepítettek. 

Majd ez a tatárjárás idején egy komolyabb erőddé nőtte ki magát, egy kis kápolnával a közepén.

Az évszázadok során az erőd szerepe csökkent, inkább csak elhordták a köveit, mint hozzáépítettek…

Az ominózus télen a 40 halász megmenekült egy jégtáblán, és az egyébként feledésbe merült erőd közepén álló kápolnát felújították. 

Szinte mindegy hogyan történtek az események valójában! A ma idelátogató ember csak nyerhet azzal az élménnyel, amit a domb hangulata sugároz. 

A kápolna előtti téren egy szépen faragott golgota található. 

A műemlék jellegű épület környékéről tiszta időben – és a lombmentes téli időszakban:) –  gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől a Badacsonyig.

A Szent Mihály-domb csalogató kápolnájával egy olyan hely, ahova bármikor visszatérhetsz, különleges hangulat fogad! 

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Helyszín: Szent Mihály-domb és kápolna

Infó: Szent Mihály kápolna