Náray-Szabó Gábor

2019.12.19.

A megváltozott Balaton

Nagyanyáink már rá sem ismernének a Balaton partjára, annyira megváltozott!
2019.11.15.

Külföldi élet

A fejlett országokban egyre inkább a tudás, az innováció a fejlődés motorja, a fejletlenebbekben pedig a nyersanyag és az olcsó munkaerő. Nagy kérdés, hogy hazánk vajon melyik irányba tart?
2018.11.21.

Háború a vízért

2080-ig kipusztulhat a növény- és állatfajok egynegyede, az éghajlatváltozás miatt menekültáradatok indulhatnak és kitörhetnek az első háborúk a vízforrások birtoklásáért - a kutatók szerint ilyen ijesztő jövő vár az elkövetkező nemzedékekre.
2018.03.21.

Hányan vagyunk?

A nemzet sorsa nemcsak a természeti erőforrás fenntartható használatán alapul, hanem a jövő generációját sok más veszély is fenyegetheti, köztük a gazdasági, társadalmi tőke felélése, a nemzet demográfiai önfelszámolása.
2018.01.15.

A kézírás jövője

Boldog igalommal várjuk, amikor gyerekeink az iskolában elkezdenek írni és olvasni tanulni. Amikor előszőr írják le nevüket, amikor a kezdeti ákom-bákomok után már hosszú, kerek mondatokat írnak le helyesen.
2018.01.15.

A hosszú élet titka

Vajon a gyermekeink és unokáink hány évig fognak élni? Tudjuk-e késleltetni az öregedést, befolyásolhatjuk-e a természetes biológiai folyamatokat?
2018.01.15.

A nagy zabálás

2050-re az elhízott emberek száma a világban elérheti a 2 és fél milliárdot. Miközben féltve őrizzük és biztosítjuk házunkat, autónkat, pénzünket, munkahelyünket és egyéb anyagi értékeinket, az egészségünkre valamiért ritkán gondolunk úgy, hogy az is a legfontosabb értékeink közé tartozik.
2015.05.20.

Az internet átalakítja az agyat

A felgyorsult információs világunkban  ma már alig van az életnek olyan területe, ahol ne támaszkodnánk a világháló nyújtotta kényelemre és gyorsaságra.
2015.05.20.

Könyvek kontra kütyük

Kütyük. Elhalmoznak bennünket. A 21. század embere nem zárkózhat el a használatuktól, kikerülhetetlen részét képezi az életünknek.
2014.12.19.

Pénzzel mindent lehet

Dubai 50 év alatt egy beduin faluból, milliós világvárossá nőtte ki magát, sorra épülnek a felhőkarcolók.  
2014.10.06.

Tehetséggondozás

Áldás vagy átok a kiemelkedő tehetség? Az átlag feletti általános képességek, a speciális képességek, az újszerű megoldásokra törekvő kreativitás és az elkötelezettség összességét hívjuk tehetségnek.
2014.10.06.

Kreativitás

Ma már a legtágabb értelemben véve bármely mindennapi cselekvésünk lehet kreatív jellegű, jóformán valamennyi szakterületre – divatra, mérnöki teljesítményre, építészeti megoldásra, oktatásra – vonatkozhat. De szerepe van az emberi kommunikációban is,: a gesztikulálás teszi kreatívabbá a mondanivalónkat. Így a kreativitás egyéniségünk egyik legösszetettebb kifejezőeszköze.