Kütyük. Elhalmoznak bennünket. A 21. század embere nem zárkózhat el a használatuktól, kikerülhetetlen részét képezi az életünknek. Megváltoztatják olvasási, tájékozódási, tanulási szokásainkat. Hogy ennek a változásnak hasznosak vagy károsak a hatásai, akörül sok a vita. Az viszont tény, hogy a folyamat visszafordíthatatlan. A mai diákok képernyőről olvasnak, interneten tartják a kapcsolatot a barátaikkal, tanáraikkal, onnan tájékozódnak és ott osztják meg az ismeretanyagokat. A legfontosabb a gyors információszerzés, emiatt pedig a könyvek és hagyományos könyvtárak egyre inkább háttérbe szorulnak.

Ahhoz, hogy megragadják a mai olvasókat, a könyvtáraknak is alkalmazkodni kell a megváltozott elvárásokhoz. Az Országos Széchenyi Könyvtár több lépésben alakul majd át. A tervek között szerepel a könnyebb megközelítés érdekében az intézmény átköltöztetése a budai várból a belvárosába, a magyar kulturális örökség dokumentumainak elérhetővé tétele a világhálón, és egy modern, a 21. század igényeinek megfelelő könyvtár létrehozása.

Attól, hogy a könyv teljesen eltűnik a technika uralta világból, nem kell tartani, hiszen az olvasók nagy része még ma is ragaszkodik a papíralapú olvasmányokhoz, amelyek tapinthatók, szagolhatók, újra és újra elővehetők. A könyv nagy előnye, hogy míg egy-egy elektronikus eszköz belátható időn belül tönkremegy, a papír akár ezer évig is eláll és megőrzi a régi korok emlékeit.

Nem érdemes szembeállítani egymással a könyvek és a kütyük világát, hiszen csupán az olvasás eszközeiről van szó, amelyek a technológia fejlődésével változnak. A könyv, mint tárgy, és mint érték, ott marad a polcokon, amihez bármikor hozzányúlhatunk. Viszont a tájékozódást, az információforgalmat tekintve az elektronikus eszközök korszaka jön. Ezt elfogadva és ehhez igazodva kell élnünk tovább mindennapjainkat.