Minden “kellék” megtalálható egy nyugodt nap eltöltéséhez, akár az egész család számára a Kaposvár melletti vadregényes pihenőhelyen.

A Deseda turisztikai szempontból kedvező helyen fekszik, a megyeszékhelytől alig 12, a Balatontól nagyjából 40 km-re. Főúton több irányból is könnyen és gyorsan megközelíthető, ezért a tónál nyaraló hazai és külföldi turisták számára is elérhető. 

Növeli a vonzerejét, hogy Kaposvártól északra nincs a közelben több hasonló szolgáltatásokat nyújtó arborétum vagy parkerdő. 

Somogy megye ugyan az ország egyik erdőkben leggazdagabb régiója: a terület nagyjából 30%-át borítják fás növénytársulások, ami az országos átlag másfélszerese, viszont ezek a területek a megyeszékhelytől délre és nyugatra találhatók.

A Deseda így nagyon kedvező adottságokkal rendelkezik egy szélesebb tömegeket vonzó, a megye határain túl is ismertté váló ökoturisztikai központ létrehozásához.

A terület helyi védettséget élvez, de természetesen látogatható: több sétaút és a Deseda-patak ágán átívelő fahíd könnyíti meg a látogatók mozgását.

Híd a Deseda “folyón”

A tó környékét túra- és kerékpáros útvonalak hálózzák be, a vízben emellett horgászni is lehet. Ezért nem véletlenül számít a környékbeliek egyik kedvelt pihenőhelyének.

A Desedai arborétum a Zselic és Külső-Somogy határán, Kaposvártól északra terül el.

A magját egy 8 km hosszú mesterséges tó képezi, amelyet 1975-ben hoztak létre a hasonló nevű patak elzárásával és felduzzasztásával. 

A tóba nyúló legnagyobb félszigeten, a 67-es úttól északra 1978-ban arborétumot alakítottak ki, amely 2001 óta egy hídon keresztül megközelítve látogatható (ingyenesen).

A 28,6 hektáron elterülő arborétum napjainkban 73 lombhullató és 38 tűlevelű fa- és cserjefaj otthona: részben a térség őshonos növényei, részben pedig az ország más régióiból vagy külföldről származó fajok. 

A hosszú távú cél a különböző kontinensek mérsékelt égövi flórájának minél szélesebb körű bemutatása.

Minden feltétel adott a pihenésre…

A több évtizedes híd is lehetne már a kalandpark része, de valójában az arborétumba belépve találhatjuk a kicsik számára hasznos teret…

Az európai szabványoknak megfelelő, természetes anyagokból készült, biztonságos és vandálbiztos játszótér, több korosztálynak szóló elemekkel a legkisebbektől a tinédzserekig. 

A hagyományos csúszda, mászóka és mérleghinta mellett a nagyobbakat az erőt és ügyességet is kívánó mászó, függeszkedő és egyensúlyozó játékok várják. A Deseda környékén nem csak ez az egyetlen játszótér. 

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Információk: Deseda, Kalanderdő

Térkép: Deseda arborétum