Antik Modellek 16. Európa Bajnoksága, (AEROsport 2018. 07.)

  1. június. 24 és 29. között rendezték meg Jakabszálláson az Antik Modellek 16. Európa Bajnokságát.

Az antik modellek szakága a Magyar Modellező Szövetség (mint a verseny főtámogatójának) legnagyobb létszámú repülő modellező verseny ága. Ez azért is nagy öröm, mert azon kevés versenyág közt van, amely képviseli a saját készítésű modellépítés mesterségét, ami az utánpótlás nevelésében nagyon fontos tényező.Ez párosul a rádió irányítású repülő modellek vezetésének óriási élményével. A szakág legnagyobb nemzetközi megmérettetése a minden évben megrendezett Európa bajnokság. Ebben az évben hazánk vállalta ezt a nagyon komoly feladatot a Jakabszállás-i repülőtéren. A versenyen 13 nemzet közel 140 versenyzője vett részt 13 kategóriában 400 repülőmodellel, 6 napon keresztül.

 

 

A legendás dunakeszi repülőtéren tartott bemutatót június elején Martin Šonka, aki 2 héttel később megnyerte a budapesti Air Race futamot. A kiváló cseh versenyző évek óta vesz részt magyarországi versenyeken és bemutatókon. Martin Šonka, a Cseh Légierő kitüntetett pilótája évtizednyi műrepülési tapasztalattal rendelkezik. Halk szavú, de határozott ember, aki széles körben vívott ki csodálatot magának. Az Air Racen a 2010 évi bemutatkozó évada során tanúsított töretlen fejlődésével, türelmesen és hibátlanul repült át a légi kapuk között, és inkább a repülésének a tökéletesítésére ügyelt ahelyett, hogy azonnal jó eredményt akart volna elérni. Šonka 12 évig tornász is volt, 2005 óta tagja a cseh műrepülő csapatnak, és 2006 óta repül az Unlimited kategóriában. Négyszer nyerte el a bajnoki címet! 

2014-ben Matkópusztán láthatta a közönség Extra 330-as repülőgépével, ahol a Motoros Műrepülő Európa-bajnokságon nagyon szép eredményt ért el.