2012-ben a Marseille közeli Calanque-okat (kis öböl, földteknő) Nemzeti Parkká nyilvánították. Ezek a csodás tarajos, fehér sziklás, változatos tájú öblök igazán egyedülálló látványt nyújtanak!

© Atout France/ Phovoir

Az ún. Calanques partszakasz 20 km hosszan terjed Marseille és Cassis között. Csodálatos mészkő sziklák, fenyők, kis szigetek, félszigetek tarkítják ezt a tájat.   

Sokszínű vidék

A Calanque-ok Provence tengerparti szakaszának védjegyévé vált az évek alatt, főként, hogy ez a különleges vidék Marseille nagyvárosától pár percre található. Ezek a sziklás öblök már több, mint 200 millió éve állnak itt, melyek érdekes keverékét alkotják a sziklás vidéknek és a tengerpartnak.  A partszakaszt 900 féle növényfaj is tarkítja, így ha fürdésre nem is alkalmas esetleg az idő, akkor is érdemes kirándulni egyet ezen a vidéken.  A tenger is tartogat igazi kincseket, kivételes élővilágot. A nyílt víz lakói a cetfélék, a közönséges barázdásbálnák, a palackorrú delfinek. A part közelében élnek a csikóhalak, a tengeri sünök, a nagy sonkakagylók, mely a Földközi-tenger legnagyobb kagylóféléje.   

© Atout France/ Phovoir

Környezetvédelemi helyszín

Ez a gyönyörű, kontrasztos vidék már több, mint egy évszázada kiemelt környezetvédelmi helyszín.   

A kirándulók paradicsoma

Számos túraútvonal létezik ezen a vidéken a könnyűtől a nehezebbig. A nehezebbek közé tartozik a 11 órás GR 98 túraútvonal, mely Marseille-t köti össze (az Calanque de Callelongue kiindulóponttól) Cassis-al. 

© Atout France/ Phovoir

© Atout France/Fabrice Milochau

Forrás: (Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr) http://ee.france.fr/hu/discover/marseille-i-oebloek-vagyis-calanque-ok