A hidak városa az óceán partján – Porto

A Duero folyó partjára épült történelmi városka, talán a legalkalmasabb helyszín egy pohár Portói elfogyasztására.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia vagy egyszerűen Gaia. Porto városától délre, a Douro folyó másik oldalán található . Gyönyörű kilátás nyílik innen az óvárosra. A város számos pincét tartalmaz (helyben „barlangnak” hívják), ahol a kikötőbort tárolják és érlelik. Ezek a pincék jelentős turisztikai attrakcióvá váltak.

São Francisco templom – Igreja de Sao Francisco

São Francisco ferences templom és kolostor. A ferencesek 1657-ben szereztek építési engedélyt, de a tulajdonképpeni építkezés csak 1693-ban kezdődött. A templom egyhajós, barokk stílusú; homlokzatán egy fülkében Assisi Szent Ferenc szobra látható.

Tornyát 1938-ban építették újra. Belsejét 400 kg aranyozott díszítés borítja.

Klerikusok toronya – Torre dos Clérigos 

A Torre dos Clérigos (a „Klerikusok Tornya”) gránit óratorony a portugáliai Porto történelmi központjában, amely a Világörökség része. Sokak számára Porto jelképe. Az Igreja dos Clérigos, a klerikusok temploma mellett áll és azért a „klerikusok tornya”, mert az építését a papok finaszírozták. 1754. és 1763. között épült barokk stílusban, tervezője az olasz Nicolau Nasoni volt. A torony hatemeletes, 76 méter magas, és a tetejére 225 lépcső vezet. A toronyban 49 harang található!

Portoi katedrális – Sé do Porto

A Porto Cathedral – Sé do Porto római katolikus templom a történelmi központban. Porto legfontosabb vallási épülete, amelyet nemzeti emlékműnek nyilvánítottak. A székesegyház építése a tizenkettedik században kezdődött, de az évszázadok során számos alkalommal újjáépítették és felújították. Ez magyarázza, miért az építészeti stílusok keveréke a székesegyház. A templom túlnyomórészt barokk stílusú, bár homlokzata és a hajó román stílusú, a kolostor és az egyik kápolna gótikus.

Ponte Luis I.

A Dom Luís I híd – Ponte de Dom Luís I, egy kétszintes fém ívhíd, amely Porto és Vila Nova de Gaia között, a Douro folyó felett ível át. Építésekor a 172 méter (564 láb) átmérője a leghosszabb volt a világon.

 

Térkép: Porto

Szöveg: wikipedia

Fotó: Farkas Attila/www.gogogo.hu