Cannes az egész világon ismert város, hiszen mintegy két évszázada vendégül látja a híres Cannes-i Filmfesztivál sztárjait. Mindezek ellenére meg tudta őrizni a gyökereit, a tradícióit és igazán autentikus tengerparti hangulatát is. Kevesebb, mint fél óra hajóútra pedig elénk tárul egy teljesen más világ, a Sainte-Margureite és a Saint-Honorat sziget! 

© Atout France/Emmanuel Valentin

Sainte-Marguerite sziget

Cannes öblével szemben, gyönyörű természeti környezetben fekszenek a Lérins-szigetek. Két szigetből áll, egyik a Sainte-Margureite sziget. Járműveknek ide tilos a szigetre hajtás, több erdei sétány szeli át, illetve egy sétálóút is szegélyezi. Az egyetlen nagyobb épület a szigeten a Fort Royal királyi erőd épületegyüttese, melynek felfedezése során történelmi utazást tehetünk egészen a római korig. A vár érdekessége, hogy a legendás Vasállarcos börtönéül szolgált több, mint tíz éven át. A legenda személyét azóta is homály fedi és bebörtönzésének okát is. Ez a sziget népszerűbb a helyiek körében, hiszen sokan hajóznak át strandolni, napozni is. 

© Palais des Festivals et des Congrès de Cannes/KELAGOPIAN

Saint-Honorat sziget

A másik a Saint-Honorat sziget, mely mindig fontos szerzetes központ volt: a sziget déli részén található egy 5. századi ciszterci apátság. Az itt élő szerzetes közösség nagyon aktív és rendszeresen fogadnak vendégeket, akik lelki békét keresnek, de minden esetben előre kell bejelentkezni. A szigeten egy vendéglátó helyiség üzemel, melyet a szerzetesek működtetnek és látnak el saját borral. Semmilyen szálloda, egyéb épület nincs a szigeten, így mindenképp érdemes elérni az utolsó kompot, mely visszaviszi a látogatót Cannes-ba! 

Épületek helyett azonban gyönyörű növényzet, élővilág, csend és nyugalom honol az egész szigeten. 

© Atout France/Emmanuel Valentin

ee.france.fr/hu/discover/cannes-melletti-lerins-szigetek

forrás: (Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr)