A Tátrai jégtemplom idén a Szentpétervári Krisztus feltámadása Templom által inspirált

Magas Tátra – 2020.11.19. – A Tátrai jégtemplom egy év után ismét megnyitja kapuit! A páratlan tátrai jégből épített látványosság idén a Szentpétervári Krisztus feltámadása Templom által inspirált. A jéggyönyörűséget a Tarajka látogatói Magas Tátrában november 20.-a péntektől csodálhatják. A Tátrai jégtemplom felavatása ebben az évben is a Magas Tátra téli turistaszezonja megnyitásával van összekapcsolva.

A Tátrai jégtemplom már a nyolcadik fejezetet írja Magas Tátrában. Szerzője a Szlovák Adam Bakoš, akinek építéskor Cseh és Szlovák szobrászok segítettek. A 12 méter magas építményhez összesen 1880 db jégtömböt használtak fel, melyek össztömege 225 tonna. „Egy gyönyörű homlokzat másolatát alakítottuk ki, melyen a templom 6 főtornya dominál, a Tátrai jégtemplomban premiert élvező anyagokkal kiemelve. Az építkezésen összesen 18 szobrász és 12 segéd működött közre,“ árulta el Adam Bakoš. Az egész jégtemplom egy 25 méter átmérőjű kupolában van elhelyezve. 

Egy külön fejezet volt a kupolák elkészítése, amit Mia Bujňáková és Peter Klíma oldottak meg. „A kupolák pompáját és alaktisztaságát intenzív mérlegelés után korszerű technológiák és kézműves munkák kombinációjával döntöttük el kialakítani. Mind a nyolc kupola testét körökkel és bordákkal összekötött külön konstrukciókként találtuk ki. Az egyes részeket ezután polikarbonátból vágtuk ki vízsugár segítségével Eperjesben,“ tájékoztatott Mia Bujňáková. 

Tekintettel az aktuális szituációra és megelőző intézkedésekre a szervezőknek több módosítást kellett elvégezniük a biztonság növeléséhez. „Az első és legfontosabb a belépési folyosók kialakítása lesz úgy, hogy a látogatók folyamatosan és csoportosulás nélkül látogathassák meg a Tátrai jégtemplomot. A jégszépségben való gyönyörködéssel töltött idő egyúttal korlátozva lesz az egyszerre belépő személyek számával együtt, természetesen csak védett légutakkal. Ezért a látogatókat is szeretnénk felelősségteljességre kérni, hogy a rendkívüli projekt látogatásából eredő élmények csakis kellemesek legyenek,“ kérte Lukáš Brodanský, Magas Tátra központ menedzsere. 

A kupolát, amely Tarajkán a jégművészetet rejtegeti, siklóvasúttal lehet megközelíteni Ótátrafüredből vagy gyalogosan egy nem igényes turistaútvonalon.  A Nagytemplom naponta 9.00 és 16.00 óra között tart nyitva, a fő turistaszezon és karácsonyi ünnepek során a nyitva tartás idejét még meghosszabbítjuk. A jégtemplomba való belépés a látogatók számára ismét díjmentes. 

Tarajka a Tátrai Jégtemplomon kívül a tél elejére még egy rendkívüli eseményt hoz., 2020. november 20.-án pénteken a Tarajka étteremben egy speciális, 0,- Eurós bankjegy értékesítése indul ennek a kivételes tátrai helység motívumával – a bankjegyen a siklóvasút és a Lomnici-csúcs kerül ábrázolásra, valamint a jégművészet hagyományát a múlt téli Notre Dame jégtemplom fogja emlékeztetni. A 15 000 db-os kiadás egy Anniversary 2020 speciális utónyomtatást is tartalmaz 3000db bankjegyen.

A Tátrai Jégtemplom Magas Tátra Régió egyik legnépszerűbb látványossága a téli szezon folyamán és ennek megnyitása szimbolikus bejelentés, hogy közeledik a tél. „Hisszük, hogy gazdag hó-adomány lesz, és Magas Tátra látogatói a tél folyamán nem csak a jég-galéria művészetét élvezheti, de a régiónk által kínált minden egyéb lehetőséget is. A nem teljesen világos helyzet ellenére intenzíven készülünk a téli szezon megnyitására és a turistákat régiónkba minden téli öröm élvezésére invitáljuk, síelésre a tátrai lejtőkön, kötélpálya-kirándulásokra, sí-futásra vagy kültéri korcsolyapályákra, téli turisztikára. A szállodák és szálláshelyek már fogadják az üdülési lefoglalásokat, többségük számol a szállás árába beleszámított sí-jeggyel, jelenleg az üdüléseket first minute kedvezményekkel lehet megszerezni. Ugyanúgy a vállalkozók felkészültek a turisták biztonságos üdülésére minden higiéniai szabványok és intézkedések betartása mellett, és nem csak a hotelek, hanem éttermek, bisztrók és büfék, illetve különböző attrakciók is. Hisszük, hogy a legközelebbi hetek további pozitív híreket hoznak és a téli szezon Magas Tátrában wellnesselés, fürdés és a szabadságokon megszokott minden szolgáltatás kihasználása lehetőségével is lesz,“ tájékoztatott Lucia Blašková, a Magas Tátra Régió Idegenforgalom Helyi Szervezet igazgatónője.

Forrás: Szlovák Turisztikai Képviselet