Thaipusiam Hindu ünnep Penang, Malayziában

A Thaipusam, a hinduk egyik legnagyobb ünnepének megtartása idén Malayziában csak bizonyos keretek között ünnepelhető. Az ünnep neve két szó összetevőéből áll, a tamil hónap Thai és a Pusam csillag nevéből. Az ünnepet, amely Murugan, a háború istene előtt tiszteleg minden év januárjának végén rendezik többek között Penang városában is. 

A január köztudottan a legforróbb hónap Penang városának térségében. A város Malayzia fővárosától Kuala Lumpurtól 350km-re helyezkedik el. És míg Kuala Lumpurban a híres turista látványossághoz, a Batu Caves-hez kötődik az ünnepsèg, addig Penangben a városközpont, azaz George Town köré koncentrálódik a hindu Thaipusam ünneplése. 

A háromnapos ünnepség része, hogy egy majdnem 6 méteres hintó indul el Penang belvàrosából a Sri Maha Mariamman templomtól, a Queen Street-ről útjára Waterfall Hilltop Murugan Templehoz.

A résztvevők útközben kókuszdiót törnek fel a bőség és a szerencsét reprezentálva.

Az élvezetes, bár kissé kaotikus rituáléba nemcsak az indiaiak, de a kínaiak és a külföldiek is szívesen részt vesznek. Aztán persze jöhet a takarítás.

A Thaipusam kissé hardcore-abb része, amikor a hosszan tartó böjtjük utàn a nagyrészt indiai résztvevők hitük bizonyosítására éles eszközökkel döfik át a bőrüket Murungan isten áldását, megbocsátását kérve ezzel.

 

Operatőr: Nicky Almasy

Narrátor: Oláh Andrea

Nicky Almasy
photographer and videographer

További képek: almasyphotography.com