Online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum nagysikerű produkciója

Textúra Stream – Összművészet online

Online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum nagysikerű produkciója

2020 őszén hatodik alkalommal került megrendezésre a 2014-ben indult, nagy sikerű összművészeti előadássorozat a megújult Szépművészeti Múzeum tereiben, melyről idén felvétel is készült. A 120 perces film jelenetei a múzeum tereiben kerültek felvételre, az előadást az irodalom, a képzőművészet és a színház találkozása teszi üdítővé, izgalmassá.

Textúra programsorozat 2014 óta a Szépművészeti Múzeumban

Az alapötlet – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben – változatlan: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadás alkalmával. Az október végén induló programsorozat már a hatodik ilyen jellegű vállalkozása a múzeumnak. A Szépművészeti ebben az évben is inspirációs forrásul ismert és kevésbé ismert műtárgyaink közül ajánlott alkotásokat a kortárs íróinknak, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek. A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. Az Antik-, Egyiptomi-, Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román csarnok. Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi, aki újító látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.

A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

Textúra Stream – Otthonról is!

A Textúrák történetében először az előadás idén online stream-en keresztül is elérhető mindenki számára, hely- és időkorlát nélkül. Az irányváltást egyrészt a járványügyi helyzet tette szükségessé, másrészt a digitális technológiának köszönhetően már mindazok részesülhetnek a Textúra nyújtotta komplex élményben, akiknek eddig nem volt lehetőségük.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra a kortárs írók által megírt irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

Az egész estét keretbe foglalja a Textúra várva várt „megnyitója”, ahol a luxemburgi performanszművész felfedi, hogy mit üzen számunkra a művészet múzsája.

Írók: Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi, Terék Anna

Szereplők:

Restaurátor: Czakó Julianna, Takarító: Dankó István, Tárlatvezető: Jordán Adél, Teremőr: Keresztes Tamás, Projektvezető: Péterfy Bori, Műtárgymozgató: Szabó Zoltán, Luxemburgi performanszművész: Tasnádi Bence, Biztonsági őr: Vizi Dávid

Alkotók, közreműködők:

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin

Zene: Matisz Flóra Lili és Nagy István

Jelmez: Jeli Luca Sára

Rendező: Székely Kriszta

Bővebb információ

és jegyárak:

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/rogzitett/textura-vod