Mit adjunk enni a gyermekeknek? Milyen ételből mennyi és mikor kerüljön az asztalra? Szakemberek szerint elsősorban a családi minták alakíthatják ki a kisgyerekek étkezési szokásait.  A kiadós közös reggeli és az együtt megélt vacsora élménye, az ételek ismeretének megtanítása alapvető a kiegyensúlyozott fejlődés érdekében.

Az ideális táplálkozás az egészséges, kevés sót tartalmazó, zsírszegény és energia dús ételek, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét jelenti. Szakemberek azt javasolják, hogy erőszak helyett apró trükkökkel már kisgyerekkorban kezdjük rávezetni a gyerekeket a különösen kedvelt édes íz helyett a zöldségek, a gyümölcsök, valamint a minőségi gabona félék és tejtermékek megismerésére.

Tapasztalatok szerint a gyerekek fogékonyabbak a helyes táplálkozási normák megtanulásában, mint a felnőttek.  Sajnos azonban a reklámüzenetek káros tartalmai is erősebben hatnak rájuk. Szakemberek nem csak a helyes családi étkezési minták megteremtését hangsúlyozzák, hanem a minőségi ételek, alapanyagok fontosságát is.

A helytelen táplálkozásnak számos káros következménye lehet. Leggyakoribbak a koncentráció hiánya, az elhízás, a cukorbetegség korai megjelenése, vagy a gyakori fogorvosi problémák. A szakemberek által ajánlott napi ötszöri étkezéssel, a friss és energia dús ételekkel, a helyes étkezési kultúra megtanításával mindezeket megelőzhetjük.