Léka – Lockenhaus kastély (2019)

Léka ( Lockenhaus) mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban. Kőszegtől 13 km-re nyugatra a Kőszegi-hegység lábánál fekszik, a Gyöngyös patak völgyében. Kerékpárút köti össze Rőtfalvával. A vár, illetve kastély Léka község szélén található a mai Ausztria középső részén, Burgenlandban, a Günser-hegységben, az osztrák-magyar határon átnyúló természetvédelmi parkban (Liechtenstein-Írottkő).

A terület már a római időkben is lakott hely volt. A római rész ma víztároló. Mai alakját a vár a 13. században kezdte felvenni a Kanizsai család birtokaként. Ekkoriban gótikus építmény volt, később a Nádasdyak reneszánsz stílusú toldalékokkal látták el és újabb falgyűrűvel vették körül. Később az Esterházyak tulajdonába került, akik aztán eladták.

A vár két részből áll. A 16. századból származó fellegvárból és a Nádasdy Ferenc által 1636 körül építtetett alsóvárból. Esterházy Miklós herceg 1902-1906 között részben helyreállíttatta a várat, amely Paul Anton Keller osztrák író, költő tulajdonába került. Az alsó várban tavasztól őszig szálloda is működik.

Az impozáns Lockenhaus-kastély (a 12. század legrégebbi része) az egyetlen vár Ausztriában, ahol igazi lovagi kastély volt. A templomos egykori lovagvár és Erzsébet vérszomjas grófnő korábbi rezidenciája manapság manapság egy kamarazenei fesztivál helyszíne, amelyet Gidon Kremer irányít.

A látogató elmerülhet a lovagok és a hátborzongató vérgrófnő titokzatos világában vagy próbára teheti tehetségét lovagként. Betszi denevér és a várszellem Baldi is várja kis látogatóit a gyerekeket, mivel nekik is nagy élményt nyújt ez a kastély. A lékai várban él Közép-Európa egyik legnagyobb denevér kolóniája, róluk szól az aktuális különkiállítás, melyen az egész család közelről élvezheti a denevérek lenyűgöző életmódját és érdekes előadásokat hallgathatnak babzsák foteljeikből.

Az impozáns vár egyedülálló környezetben, történelemmel átitatott múlttal és helyen, az Írottkő Natúrpark gyönyörű tájába beágyazva rengeteg teret biztosít aktív kalandokra, kikapcsolódásra, szórakozásra kicsiknek és nagyoknak.

Mivel az utolsó igazi lovagi kastély kultusztermével, lovagi csarnokával, kápolnájával a Lockenhaus kastély az ország többi erődjét felülmúlja a művészet és a történelem szempontjából.

A templomos rendnek tulajdonítják azt a kultusztermet, amelyben a keresztes kastélyokhoz hasonlóan a fény a boltozat címerének nyílásán esik át. A  gótikus keresztbordás boltozattal ellátott lovagterem a templomosokat szolgálta titkos találkozó helyként. 

Térkép

Forrás: wikipedia

https://www.ritterburg.at/hu/

Szöveg: Varga Andrea

Fotó: Varga Andrea, Farkas Attila