Aki szeretne egy kellemeset kirándulni és közben érdekes élményeket szerezni, annak érdemes ellátogatni Pilismarótra a hajótemetőbe.


A Pilis-hegység északi lankáin fekvő települést tömegközlekedéssel legegyszerűbben az Esztergomból induló buszjárattal lehet elérni.

A falutól északra fekvő hatalmas dunai öbölben található a dunakanyari hajótemető, amely hol kísérteties, hol szemet gyönyörködtető. Hatalmas rozsdás hajóroncsokat láthatunk az öböl egyik csücskében.


Megközelíteni a Duna-parton található üdülőtelephez vezető úton lehet, amely a falu központjából indul. A roncstemetőben lévő rozsdás hajókra nem lehet felmászni, de a látvány kárpótol bennünket!


A hajókat régen jégtörésre vagy mederkotrásra használták. Ma már csak árnyékaik régi önmaguknak.

Talán a legérdekesebb annak a hajónak a látványa, amely félig a parton, félig a vízben van! Ottjártunkkor érdekes, kísérteties hangokat adott ki magából… Mintha segélykiáltás lenne… Bár valószínű ez csak a szél, a víz és a rozsdás vizijármű együtthatása volt… Mindenesetre olyan volt, mintha azt kérné mentsük meg…


Ezeknek a hajóknak sajnos az enyészet a sorsa, nem valószínű, hogy valaha is újra üzemképessé varázsolná őket valaki. Megeszi őket a rozsda, vagy feldarabolják elszállítják erről a helyről…


Mindenesetre érdemes megnézni amíg lehet, mert tényleg különleges, varázslatos és néha félelmetes élményt nyújt.

Élmény és fotó: Varga Andrea

Térkép: Pilismarót