Kápolna a szőlőtőkék közt – A kishegyi Szent Donát kápolna

Amikor a Balatoni panorámáról beszélünk, akkor mindenki fejében az északi partról a déli felé terülő látkép ugrik be először. A hegyek az északi part fölé magasodnak onnét lehet lenézni… Viszont ha valaki kicsit jobban ismeri a Somogyi dombságot, akkor gyorsan talál számtalan olyan pontot a déli oldalon is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tóra és az azt övező északi hegyvonulatra.

Az egyik ilyen hely a Balatonlellétől alig 3 km-re található, észak-déli irányba húzódó vonulat, a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A Kishegy teteje néhány méter híján 300 méteres magasságot ér el. Ez ugyan nem a Magas-Tátra, de azért arra pont elég, hogy szinte az egész Balaton-medence elénk táruljon. 

A látványért egy közepes hosszúságú sétát érdemes tenni a kápolnáig. Nem csak azért mert az út egyre szűkül a horhókkal szegélyezett uton, és van amikor traktorral kell “megvívnunk” a szűk helyen, hanem azért is, mert közben magunkba szívhatjuk pár pincében nem csak a hébér tartalmát, hanem a szőlősorok illatát. 

A megfáradt vándor a kápolna melletti házias ételeket felszolgáló présházba is betérhet.

A környék emberemlékezet óta kiváló bortermelő vidék hírében állt. Tisztán kezelt borai az ország legjobb boraival vetekednek. 

Bár a Kishegyen nehéz eltévedni, viszont annál könnyebb valamelyik pincébe belcsábulni… 

A szőlőtőkék mögött fel-fel tűnik a szőlősgazdák védőszentjéről a „villáműző” Szent Donátról elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna.

Arezzói Szent Donát nemcsak a természeti csapások, hanem számos borvidék védőszentje is. 

A barokk stílusban épült műemlék kápolna talán az egyik legszebb a régióban.

Építését az XVII. század közepére teszik. talán egy történelmi borvidéken nem is kellene az évszámok pontosságát firtatnunk…:) 

Az idő itt a Kishegy tetején egyébként sem fontos tényező. Akik évezredek óta a szőlőtőkéket művelték, azoknak inkább csak a napfelkelte és a napnyugta volt a fontos időpont.

Az időnél sokkal fontosabb az itt dolgozóknak az időjárás, a balatoni pedig tud kiszámíthatatlan lenni… Talán ezért is kapta Szent Donát ezt a gönyörű kis kápolnát ezen a meseszép domboldalon. 

Élmény és Fotó: Farkas Attila

Térkép: kishegyi Szent Donát-kápolna