A különleges narancsszínű tetők a keskeny utcákat védik a nyári kánikula ellen. Az összeépült házak láthatatlan pincéi és a földszinti szarvasmarha istállók, libákkal, birkákkal és különösképpen öszvérekkel volt lakott. Az emberek az emeleteken laktak.  

Az otthonok mészkőből épületek, amiket La Turbie kőnek neveztek. A közeli Szent Lőrinc bányából szállították öszvéreken az építőanyagot. A fellegvár számos épülete a vaskori, eredeti erődfalra épült. 

A legenda szerint Ezè városának névadója a föníciaiak által nagyon tisztelt Ízis egyiptomi istennő. Egy másik hipotézis szerint a latin Avisio szóból ered a név, ami annyit jelent mint kilátó pont, vagy panoráma. Vannak akik a galloknak eredeztetik a névadást a Hesus szóból, de szanszkrit gyökereket is felfedeztek. 

Az első írásos emléke 1075-ből származik, amit a nizzai Szent Ponts apátságban találtak róla.

Friedrich Nietzsche 1883. december 2-án érkezik a Cote d’Azur-ra, hogy enyhítse depresszióját. Miután összeveszett Wagnerrel és Schoppenhauerrel, a két jó baráttal, keresett egy zugot, egy helyszínt, ahol kielemezheti, melyiküknek van igaza.

Mint sok írónak, neki is sétára van szüksége, járkálásra, lefelé négyszáz méter szintkülönbséggel negyvenöt perc alatt, felfelé 2120 méter másfél óra alatt. A felfelé kapaszkodás szenvedését a kreatív erő kompenzálja a test lelkesítésére.

Nitezsche útján kaptatunk föl a meredek, kilencvenkilenc emeletnyi hegyre. Nietzsche őrült volt. És 1883-ban, abban a rövid időben amíg itt járt, megírta a Zarathustra harmadik részét.  

Még éjszaka is jött-ment a meredek hegyoldalban, felfelé előre görnyedve, kezeit hátra kulcsolva, kitámasztott lépésekkel, a lépcsőknél jól belerogyasztott, megtámasztva a testet a combbal, mint a műlesiklók a levegőben.

A hegy tetején a Le Jardin Exotique botanikus kert kivirágzott. Sose jártam még itt május után. A kaktuszok teljes pompájukban mutatkoznak. 

Szobraim életre keltek az idő alatt, amíg nem jártam itt. Marianne vendégeskedett Barbaránál, Izis pedig megvette Margot kilátását. Marina átsétált Chloéhoz, aki Mathildával találkozott éppen.  

Barátnők merengenek a kert különböző részein, egyedül, magányosan, mint Nietzsche, és folyton azon csodálkoznak, miért nem érti meg őket senki.

Monaco felé Etienne Balsan testvérének, Jacques-nak a villája látható. Etienne Balsan volt az a gazdag örökös, aki pártfogója volt Coco Chanelnek, karrierje kezdetén. A Belle Epoque vesz körül a sötét középkorra épülve. 

Picassóval aludtam és Dalival álmodtam. Beült egy helyi tavernába, hátával nekitámaszkodott a széknek, baljával átkarolta a szomszédos széket, jobbjával pedig megtámasztotta elefántcsont markolatú botját, úgy nézte maga előtt az eseményeket. 

Az amerikai nőt, aki bazsalikomos oliva olajat vásárolt, a hat éves remegő kutyát, a vissza-visszatérő sétálókat, akik körkörösen tévednek el a keskeny utcákban.

Élmény és fotó: Rajczi Adriana /  Farkas Attila / www.gogogo.hu

Térkép: Ezè