40 év tánc – Egy film a Pécsi Művészetiről

40 év Tánc –  Egy film a Pécsi Művészetiről

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozata 2014/15-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. E jubileumi esemény alkalmából készült az INDIVIDUO- 40 ÉV TÁNC c. dokumentum film, mely
bemutatja a tagozat meghatározó egyéniségeit, tanárait, vezetőit, egykori és jelenlegi növendékeit és az itt folyó tehetséggondozást. (A film készítője és rendezője – Delbó Balázs – szándéka szerint a méltó ünneplésen túl a jubileum kapcsán maradandó alkotás létrehozásában gondolkodott egykori Iskolájáról.
A film egy utazás, amely a legváratlanabb pillanatokban repíti el a szemlélőt különböző helyszínekre, ahol minden esetben egy teljesen más személy története fogadja. Visszatérő helyszín az iskola, ez az alfa és omega, minden szál ide fut és innen ered. Volt növendékek, aktív tanulók, tanárok, koreográfusok, színészek, művészek valamint az iskola tánctagozatának volt vezetője, a Kossuth díjas Uhrik Dòra beszél a táncművészetről, fizikai és lelki felkészülésről, életutakról, szellemiségről. Személyes életutakon keresztül utazunk, de ez a szimbolizmus felvérteződik azzal a képpel, hogy a néző egy aktuális képet kap a tánctagozat helyzetéről, történetéről, valamint bemutatásra kerülnek számos, az élet különböző területein már komoly karriereket befutott, a tánctagozatról indult növendékek. A velük készített interjú-szerű beszélgetések autentikus helyszíneken készülnek, ahol az adott személy karrierje kiteljesedett.

A film készítője, Delbó Balázs, aki 1996-ban végzett az iskolában táncművész szakon. 9 évig volt a Budapesti Opera szólistája, majd 3 évig a Bécsi Opera szólótáncosa. A DelbeauFilm produkciós cég alapítója, és tulajdonosaként – ma a Bécsi Opera filmes promóciós anyagait gyártja.

Zeneszerző: Kecskeméti Gábor

A film az NKA támogatásával valósult meg.