Gyerekkel vagy? Itt egy biztos tipp a kalandos autózáshoz

Az ÚtraManók már az egész országban jártatják a szájukat

Mérföldkőhöz érkezett a játékos gyermekfejlesztéssel foglalkozó Plukkido alkalmazása, az ÚtraManó. A környezetről és az autó ablakából is észrevehető látványosságokról, valamint helyi érdekességekről is mesélő GPS alapú applikáció már nem csak az autópályákon, hanem az egész országban, minden útvonalon elérhető.

Az alkalmazás alapötlete, hogy szórakozás közben fejlessze a gyerekek képességeit és tudását, mellette pedig egy kis könnyebbséget hozzon a szülők mindennapjaiba óvodába, iskolába menet vagy akár egy hosszabb autóút során. A pszichológus és szociálpedagógus tervezők által megálmodott applikációban a hangosmesék kezdetben a hazai autópályákon csendültek fel, de a dinamikus tartalombővülésnek és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően mára már minden hazai autóúton elérhetőek. Ráadásul a cserfes manók már az adott környék jellegzetességeiről és helyi látványosságokról is mesélnek, ezzel is színesítve a palettát.

Az ÚtraManó élmény

Az egyedi meseszövő applikáció elindításakor láthatatlan manók pattannak a kocsiba a családokhoz, és a mellettük elhaladó látnivalókhoz kapcsolódó történeteket mesélnek, ami a környezet alaposabb megfigyelésére ösztönzi a gyerekeket, ráadásul gyakran a felnőttek számára is új ismereteket biztosít. Az app GPS és speciális algoritmus alapján válogat a manómesék közül, hogy minél változatosabb történetek hangozzanak el egy-egy utazás alatt, ezzel is serkentve a fantáziavilág kibontakozását. Jelenleg több mint 10 órányi, ingyenes, látnivalókhoz kötődő mesés tartalom várja a kíváncsi hallgatókat. Ki gondolná, hogy a szaggatott vonalakat csúszmászok is festhetik az útra vagy hogy a felüljárókon az óriások libikókázni is tudnak? Az ÚtraManók nem csak gondolják, hanem mesélnek is róla, de csodás állatokról, hegyekről, völgyekről, szélvédőkről, magáról Manóföldről és a környék nevezetességeinek különleges történetéről is osztanak meg érdekességeket.

„Örülök, hogy részese lehetek a Plukkido történetének és a rengeteg mesének, amit az ÚtraManó segítségével mi is mindig hallgatunk, ha úton vagyunk. Az elmúlt évben nagyon sokat fejlődött a termék, így izgatottan várom a 2022-es évet, ami még nagyobb lendületet adhat a közös munkának és a további terjeszkedésnek” – tette hozzá Balogh Péter, a Baconsult Kft. vezetője, a Plukkido angyalbefektetője.

Hogyan fejleszti a gyerekeket?

A pszichológusok által írt hangosmesék észrevétlenül fejlesztik a hallás utáni szövegértést, a választékos nyelvezet pedig hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeknek bővüljön a szókincse. A történetek könnyen befogadhatók, mivel profi szinkronszínészek tolmácsolják őket és a hosszuk, valamint a stílusuk is az óvodás, kisiskolás korosztály képességeihez illeszkedik. Ezt szem előtt tartva az applikáció többi funkciója is folyamatosan fejlődik: az autós hangosmesék mellett időről időre manóüzeneteket is lehet hallgatni, illetve kincskereső küldetéseket is lehet teljesíteni. Így a gyerekek otthon és útközben is részesei lehetnek a manókalandnak: bárhol is legyenek, segíthetik kis pajtásaikat a játékos feladatok végrehajtásával.

Megoldásainkkal arra szeretnénk ösztönözni a felnőtteket, hogy építsenek a saját és a gyermekeik fantáziavilágára, hogy minél több minőségi időt tölthessenek egymással. Biztosak vagyunk benne, hogy ebben az ÚtraManó is a segítségükre van, hiszen az app mesevilágával szinte észrevétlenül, a család szórakoztatása közben fejleszti a gyerekek képességeit. Nemrég indított pályázatunkkal is ezt a célt tűztük ki magunk elé, azzal az újdonsággal kiegészítve, hogy a gyerekek már óvodai közegben is részesei lehetnek a fantáziavilágbeli kalandoknak. Az pedig csak ráadás, hogy február végéig az ÚtraManó élményt a családok és az óvodák értékes nyereményekre is válthatják, a Plukkido küldetéséhez ugyanis számos magyar vállalkozás csatlakozott – tette hozzá Táncsics Judit, a Plukkido Kft. ügyvezető-társalapítója.

A Plukkido-ról

A Plukkido 2014-ben indult annak érdekében, hogy elterjessze a játékos gyermeknevelés módszerét Magyarországon. Otthon és intézményekben használható nevelést segítő táblajátékaik mellett mára már több kültéri gyereknevelést támogató eszközt (Ideki) telepítettek játszótereken és óvodákban, valamint az ÚtraManó mobilalkalmazást is fejlesztik. A céget 2018 óta Balogh Péter angyalbefektetőként támogatja, 2020-ban pedig az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Magvető programjából is befektetésben részesültek. A Plukkido módszertanról 2020 tavaszán jelent meg “Játssz, mesélj és figyelj!” című könyvük.

A Plukkido projekt 2014-ben Felelős Innováció, 2018-ban Startup kategóriában elismerő oklevelet kapott az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától. 2019-ben Edison100 tagságot szereztek, GPS alapú meseszövő mobilalkalmazásuk, az ÚtraManó pedig Vodafone Digitális Díjat nyert.

Bővebb információ:

Web: https://plukkido.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/plukkido/

ÚtraManó: https://letters.plukkido.hu/

Óvodai pályázat: https://plukkido.hu/palyazat-2021-tel/