Autizmussal élőkért fesztiválozhat a VeszprémFesten

Autizmussal élő fiatalokat támogathatnak a látogatók a szerdán kezdődő VeszprémFesten. A 15. évét ünneplő fesztivál és az Autistic Art Alapítvány összefogásának köszönhetően az érdeklődők az alapítvány művészetterápiás programjához járulhatnak hozzá. Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású autista lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. A különleges foglalkozások terápiaként és forrásteremtésként is működnek.

Július 11-14. között rendezik az idén 15. évét ünneplő szabadtéri zenei rendezvénysorozatot, a VeszprémFestet. A fesztiválon többek között olyan előadók koncertjeit élvezhetik a látogatók mint Miklósa Erika, José Cura, Lajkó Félix, Rost Andrea, Ziggy Marley, Amy Macdonald vagy Joss Stone.

A kerek évforduló alkalmából egy különleges, jótékonysági együttműködésre is sor került. A fesztiválozók az online jegyvásárlás során legkevesebb ezer forinttal az Autistic Art Alapítványt és így az autizmussal élő fiatalokat támogathatták. Az alapítvány 10 civil fenntartású autista lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. Az autista fiatalok gondozása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak.

Az autizmussal élők számára egy koncert általában túl intenzív élmény, a rajzolás, az alkotás folyamata azonban számukra is fontos. A befolyt összegből az alapítvány által 6 otthonban működtetett művészetterápiás programot támogatják a jegyvásárlók.

Ablakot nyit a világra a művészet

A művészeti program segítségével azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

Ezek a foglalkozások terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatják be, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, így például selyemsálakon, noteszeken, naptárakon, borokon, csokoládés dobozokon.

Sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget

Mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét, illetve a környezeti ingereket is eltérően észlelik. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél.

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Olyan környezetet alakítottak itt ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és designtermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Forrás: autisticart.hu