Szerencse is kell a kiránduláshoz… Nové Hrady azaz Új Várból például kettő is található Csehországban egymástól közel 200 kilométerre… Így nem elég a GPS-be beírni egy helyet, hanem érdemes kicsit utánajárni, hogy az valójában hol található… Mi most először a České Budějovice közelében található várat kerestük fel. A másik Nové Hrady Brnotól északra található. És az inkább kastély, mint vár.

A 13. századi vár a Stropnice-patak és a Novohradský-patak által körülvett hegyfokon áll az Ausztriából Csehországba vezető fontos Vitoraz kereskedelmi útvonal közelében.


Amikor még nem volt ennyire körbeépítve, sokkal impozánsabb látványt nyújtott már “messzi földről” szemlélve is.

Ma sajnos át kell kelnünk a vizesárkon, hogy alaposabban megnézhessük. A várárok az egyik legmélyebb falazott árok egész Csehországban.

Számos átépítést követően mai formáját a 18. század végén nyerte el, amikor rekonstruálták az északkeleti torony felső részét, ahol a Buquoy család családi archívuma és könyvtára található.

A kereskedelmi út miatt az is elképzelhető, hogy kezdettől fogva „átjáróvárnak” tervezték. A kastély domináns eleme egykor az udvaron belül elhelyezkedő kerek torony volt, amely egy 1573-as puskaporrobbanás után megsemmisült. A régebbi részek közül látható a külső kerítés és a nyugati átjáró feletti torony.

Az új falakat a későgótika idején több bástyával megerősítve építették. Ezzel megvédték a várlakókat, és lehetővé tették az ágyútüzet az akkoriban új védelmi elemnek számító oldalsó résekből.

Megépült a kastély nyugati oldalán található új palota is, az épületrész ablakai a reneszánsz egyik legelső jelképei Dél-Csehországban.

A 16. században egy új torony, valamint a belső udvarban egy nagyon fontos sörfőzdét építettek…

A várban látható kiállítás felidézi a Buquoy család történetét. 3 tárlatvezetés közül választhatunk: az I. útvonal a Buquoy belső tereket, a II. a főúr vezető tisztviselőjének lakását (a 20. század eleji tipikus polgári háztartást), a III. pedig azt mutatja be, milyen volt Nové Hrady a Rožmberkek korában, illetve ennek keretében megtekinthetjük a bástyát és a várárkot is. A harmadik túra idegenvezető kísérete nélkül zajlik.

Sajnos a téli időszakban ez a vár se látogatható teljes mértékben, így érdemes a weboldalon információkat gyűjteni, ha alaposan be szeretnénk járni a belső tereket is.

A vár további érdekessége a központi várudvaron található kút, amely a dél-csehországi várak között az egyik legmélyebb középkori kútnak számít. A régészeti kutatások során nagyszámú leletet hoztak fel a kútból, melyek eredete a késő középkortól egészen a 20. századig terjed.

Élmény és Fotó: Farkas Attila / www.gogogo.hu

Forrás:

Térkép:  Nové Hrady Castle