A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel – az UnderGrain, a Noni és a De Mondion – együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezést ’Taste History Meets the Stars’  („Kostolj bele a történelembe és találkozza a csillagokkal”) néven. 
Ennek az együttműködésnek köszönhetően számos olyan ételt kínálnak, amelyeknek történelmi kapcsolata van az egyes éttermekhez vagy azok helyéhez, valamint a helyszínen megtudhatjuk az adott ételek háttértörténetét is. A receptek szezonálisan változnak.

Az első három „történelmileg megalapozott” étel a Papiri „Gentile Selection” ropogós csirkeszárnyakkal, parmezánnal, élesztővel és nyers király laskagombával, amelyet Vallettában, az Under Grain kínál, és amely a közeli domonkos-rendi zárda tésztafogyasztására utaló levéltári bizonyítékok alapján készült; a helyben vadászott nyúl kettőse az mdinai De Mondion első történelmi ajánlata, mely a lovagok idején szokásos környékbeli mezei nyúl vadászatra utal; és a Malefanti Pasta, polip taginevel pedig a Noni étlapját erősíti, amely Valletta alsó részének háromszáz éves sütési hagyományához kapcsolódik, ahol ez az étterem is található.

A kezdeményezés összefonja a gazdag kulináris élményt és az egyedülálló történelmet, amelyet Málta kínál.
A máltai konyha kivételes hagyománya, hogy a világ minden tájáról származó ízek összeolvadnak benne. A kutatás és az innováció révén a sziget legjobb séfjeinek segítségével a történelmet most a máltai éttermek élvonalába helyezték.
A három Michelin-csillagos étterem szakácsa lelkes támogatója az újszerű kezdeményezésnek.

Jonathan Brincat, a Noni séfje elmondta: „Szakácsként mindig a helyi szezonális alapanyagok felhasználása volt célom a lehető legkevesebb pazarlás mellett. Ez a projekt lehetővé tette számomra, hogy újra megvizsgáljam ugyanazokat a módszereket, amelyeket őseink használtak. Nagyon izgalmas volt egy olyan ételt megalkotni, amelyet évszázadokkal ezelőtt ugyanazon a környéken, ahol ma éttermünk áll, felszolgáltak, persze egy modern csavarral, miközben tiszteletben tartjuk az étel lelkét.Kevin Bonello, a De Mondion séfje elmondta: „A recept inspirációja akkor merült fel bennem, miután a Heritage Malta archívumából megismerhettem, hogy eleink a vadnyúlból készült ételt lassan főzték egy edényben bab, helyi zöldségek, fűszerek és sertészsír felhasználásával. A receptet ezen összetevők felhasználásával hoztam létre, és megbolondítottam egy tipikus máltai „Pastizz”-vel, lehetőséget kínálva vendégeinknek, hogy kortárs módon élvezhessék a hagyományos ételeket, összekapcsolva örökségünket a jelennel. ”

Victor Borg, az UnderGrain sztár séfje pedig ezt mondja tapasztalatairól: „Ez az étel összeköti múltunkat a jelennel, és újra összekapcsol bennünket a gyökereinkkel és történelmünkkel … Ez egy dicsőséges tésztaétel, amely csiklandozza az ízlelőbimbókat és meglepetést okoz amint elmélyedünk benne.”

Forrás: 

Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary
info@visitmalta.hu | visitmalta.com | conventionsmalta.com