Bordeaux és környéke: kulturális- és természeti örökségek

Bordeaux a bor fővárosa, így ha Bordeaux-t halljuk, akkor azonnal a híres borok és borvidékek jutnak eszünkbe, mely nem meglepő. Azonban Bordeaux számos élményt kínál még a boron kívül is! Több UNESCO Világörökségi látnivalóval is büszkélkedhet a város.

A környéken pedig olyan gyönyörű vidékek találhatóak, mint az Atlanti-óceán partvidéke, a Bassin d’Arcachon medence és Európa legmagasabb homokdűnéje, a híres Dune du Pilat! A táj szépségében a Garonne- és a Dordogne folyó is nagy szerepet játszik.

Felfedezés a folyó mentén

A Garonne-folyón hajókázva igazán eredeti módon fedezheti fel a borvidéket, mely 20 évszázados tradíciót rejt magában. A folyónak 75 km hosszú szakasza hajózható.

Több UNESCO világörökséget is rejt a város

Bordeaux 1 órányi repülőútra fekszik Párizstól, mely Aquitánia kapuja is egyben. Sőt, 2017. szeptember 22-től már a Wizz Air új közvetlen Budapest-Bordeaux járatával is elérhető. A város igen gazdag 18. századi történelmi- és művészeti műemlékekben. 2000 éves kereskedelmi kereszteződés is egyben, melyet leginkább Port de la Lune (UNESCO Világörökség) kikötő szimbolizál leginkább.. A város történelmi központja is az UNESCO része, ugyanakkor Bordeaux a jövő városa is. Ezt támasztja alá a 2016. nyarán nyílt Cité du vin bormúzeum és központ is, ahol modern technikai keretek között fedezhetik fel a látogatók a bortermelés történetét és rejtelmeit.

Borutak és borvidékek

6 különböző borút mentén lehet megismerni a helyi borokat, ízeket, szaktudást: észak-nyugaton a Médoc és a kastélyok útja (« La route des Châteaux »); a délen fekvő « route des Graves »; Saint-Emilion borvidéke és középkori városa (« route du patrimoine»), a nagy kiterjedésű Bordeaux-Entre-deux-Mers borvidék (« route des bastides »)…

Saint-Emilion

Bordeaux-tól 45 km-re keletre található Saint-Emilion középkori kisváros és annak híres bortermelő vidéke, melyek szintén az UNESCO Világörökség részét képezik.  Saint-Emilion körül több, mint egy km hosszan megmaradt a régi várfal, ezáltal azok közé a ritka középkori francia városok közé tartozik, melyek bástyafallal vannak körülvéve, mint pl. Avignon, Carcassonne, Saint Malo… A román stílusban épült városrészek nagyon ritkák Franciaországban, főként Provins és Saint-Emilion városában találhatóak. Saint-Emilion műemlékei tehát egyedülállónak számítanak.

Forrás: Francia Idegenforgalmi Hivatal – France.fr