A „Mentsük meg kékségünk” kampány 4250 kg hulladékot gyűjtött össze a máltai strandokon

 

Véget ért Máltán a „Mentsük meg kékségünk” (Saving our Blue) lomtalanítási kampány, amely során az elmúlt hónapokban mintegy 4250 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek a máltai strandokról. Egyidejűleg négy szemétgyűjtő akciót tartottak, mely érintette a Golden Bay, Ghadira Bay, a Pretty Bay és a Szent György-öböl partját, ami egyben a kampány végét is jelentette. A nyár folyamán számos más hasonló szemétgyűjtést is tartottak a Ramla-öbölben (Gozo), a Rinella-öbölben és Ghajn Tuffieha-ban.

Az önkénteseknél tett látogatása során Aaron Farrugia környezetvédelmi miniszter kifejtette, hogy ez a tengeri lomtalanítási kampány azzal a céllal indult, hogy bevonják a lakosságot, a civil szervezeteket és a magánszektort a tengeri műanyag szemét elleni küzdelembe. Hozzátette, hogy a kormány beruházásokat hajt végre Málta hulladékgazdálkodási infrastruktúrájába, és az emberek is elkezdték életmódjukat pozitív irányba megváltoztatni. Bár a kampány pozitív eredményeket hozott, eljött az ideje, hogy megduplázzák az erőfeszítéseket újabb környezetvédelmi célok elérése érdekében.

A „Mentsük meg kékségünk” keretén belül az Oktatási és Foglalkoztatási Minisztérium egy oktatási kampányt is indított annak érdekében, hogy a fiatalabb generáció jobban megértse az egyszer használatos műanyag és a tengeri hulladék következményeit. Owen Bonnici oktatási miniszter kijelentette: „amint egyre jobban tudatában vagyunk a körülöttünk lévő környezetnek, annál jobban ráébredünk, hogy meg kell őrizni annak szépségét és tisztaságát”. „Gyermekeinket tudatosabbá és képzettebbé kell neveljük azért, hogy hazánk tisztaságát a lehető legjobban megőrizhessük.”

A környezetvédelmi akciót több mint 20 máltai cég és civil szervezet is támogatta. A Żibel Civil Szervezet hozzájárulásának köszönhetően, a part takarítását követően egy nap erejéig a tengervíz tisztítására is sor kerülhetett könnyűbúvárok segítségével.

Forrás: https://www.facebook.com/savingourbluemalta/