Canaima Nemzeti Park  (2005)

A Canaima Nemzeti Park Venezuela egyik nemzeti parkja, 1994 óta a világörökség részét képezi.

A nemzeti park magyarorszáhg közel 1/3- területén, 30 000 km²-es területen helyezkedik el Venezuela délkeleti részén, Bolívar állam területén, Brazília és Guyana határán.

Ciudad Guayana határvárosból délkelet–dél felé haladva közelíthető meg a 10-es főúton, illetve elérhető légi úton is. A Canaima Airporton szállunk le amennyiben a gyorsabb utat válsztjuk, egy pár órás repülőút után.  Érdemes szervezett útra indúlni, mert itt a google helyi járat keresője nem sokat segít…  Igaz utazásunk során a kisgép pilótája azzal viccelődött, hogy az előző csapatnak nem sikerült az út teljesen zökkenőmentesen, mert a nem ott szállatk le ahol tervezték… És erre lemutatott egy frissen lezuhant hasonló kisgépre a bozótosba… nem kezdtünk vitatkozni vele… Leszállás után a reptér körüli lagunát jártuk körbe. Vízesésből itt sem volt hiány…

A kis vízesések talán az „iszonyatfilm” rajongóknak lehet ismerős. Itt forgatta Frank Marshall az Arachnophobia című film elejét 1990-ben. Sokan Steven Spielberg nevével kapcsolják össze a filmet, valójában csak az Amblin Entertainment a gyártó cég, a rendezőnek csak ennyi köze van a filmhez.

A kis laguna sokkal békésebb és varázslatosabb annál, mint amita  filmben mutat…

Azért tény, hogy a hálózsákunkat elég alaposan átnéztük, melőtt becipzároztuk magunkat az első éjszakai alváshoz.

Mielőtt továbbindulnánk nézzünk még pár adatot a parkról: Az 1962-ben alapított park felszíne rendkívül változatos, legalacsonyabb pontja 450, legmagasabb pontja 2810 méterrel fekszik a tenger szintje felett.

Területének 65%-át tepuik borítják, itt található például a Roraima-hegy és a Kukenán-tepui is, kőzeteiket 3400 millió évesre, a prekambrium időből származónak becsülik. A meredek hegyoldalakon számos rendkívül magas vízesés található, köztük a Föld legmagasabbja, az Ángel-vízesés. Ide ígérem ide rövidesen egy külön cikkben elmegyünk:)

A Sierra Lema hegységben hull Venezuelában a legtöbb eső: évente 3400 mm, míg a teljes terület átlagos csapadékmennyisége 1200–1600 mm. A lehulló vízmennyiséget a Caroní folyó vezeti le. A parkban az átlagos hőmérséklet 20–30 °C, az alacsonyabban fekvő, szavannás területeken (Gran Sabana) az éghaljat trópusi, a hegyeken mérsékelt.

Az Aponwao I vize sötét színű a magas csersavtartalom miatt, az Aponwao vízesés (helyi indián nyelven Chinak Merú) közelében pedig egy kis turistacentrumot alakítottak ki vendéglőkkel. További nevezetes vízesések a parkban a Tarotá, a Toron, a Toroncito és a Kamarata. A nemzeti park nem csak a turisták számára érdekes helyszín: itt működik a Parupa nevű tudományos kutatóközpont is.

A nemzeti park egyik legfőbb értéke a változatos élővilág. Több mint 300 endemikus növényfaj található meg a területen, sőt, hat teljes nemzetség is endemikus: az Achnopogon, a Chimantaea, a Quelchia, a Tepuia, a Mallophyton és az Adenanthe. Megtalálhatók itt a Bromelia, a harmatfű, a Heliamphora és az Utricularia nemzetség rovaremésztő fajai is.

Állatfajai közül a legfontosabbak: 8 erszényesfaj (köztük a vízioposszum), a háromujjú lajhár, a dolmányos hangyász, három övesállatfaj (köztük a kipusztulás szélén álló óriástatu), több mint 50 denevérfaj, a jaguár, a nagy grizon, az amazóniai bűzösborz, a farksodró, a hárpia, a sisakos hokkó és a tűzcsíz mellett még legalább 10 endemikus vagy kis területen elterjedt faj.

Látogatása ingyenes, 3 napnál hosszabb tartózkodás esetén célszerű malária elleni gyógyszert magunkkal tartani.

A folytatásban fakenuba szállunk, és elindulunk egy több órás őrült raftingra, a folyó zuhatagaival szembe…

 

Térkép: Canaima

Szöveg: Farkas Attila

adatok: Wikipedia

Fotó: Farkas Attila/www.gogogo.hu