Zöldségszerelem – Titkok és trükkök a vetőmagtól a villáig

Dóra Melinda Tünde Zöldségszerelem című könyve most május végén jelenik meg (Kertkaland című könyvét 2015-ben a Centralban adtuk ki és nagyon sikeres volt).


A kertészkedés témakörébe tartozik, de még inkább az egészséges életmóddal, tudatos táplálkozással foglalkozik, mert arról szól, hogy mennyire fontos a zöldségfogyasztás, de azon is túl nem mindegy, hogy honnan származnak a zöldségek. Van benne történelmi, földrajzi áttekintés, vizsgálja a klímaválság hatásait, milyen változásokkal kell megküzdenie a mezőgazdaságnak és nekünk tudatos fogyasztóknak. Beszél a növényvédőszerek használatáról, vizsgálja zöldségenként a vegyszerkockázatot. Tulajdonképpen a szerző mintegy oknyomozó riporterként végigköveti a legfontosabb zöldségek útját a vetőmagtól a villáig, feltérképezve különleges adottságaikat, bemutatva a nagyüzemi és a háztáji előállításuk előnyeit és hátrányait.

A zöldségek elképesztően titokzatosak. Ha egymás mellé rakunk egy nagyüzemi és egy háztáji paradicsomot, úgy tűnhet, nagyjából ugyanolyanok: pirosak, édesek, kerekek – de valójában belül nagyon is mások! A napérlelte, puha, illatos házi paradicsom már a génjeiben is eltér a boltitól.

Zöldségszerelem termelői interjúk és tudományos cikkek százai, valamint személyes termelési tapasztalatok alapján mutatja be, hogyan és miért lesz egy-egy zöldségünk értékesebb, ha otthoni vagy kistermelésből származik, mint ha nagyüzemben állítják elő. Milyen tápanyagtartalmú az a zöldség, amit a boltban találunk? Honnan jön? Mekkora a vegyszerszennyezettség kockázata? Mennyi energiát igényelt az előállítása? Pontosan miért is állítják a szakemberek, hogy fogyasszunk sok zöldséget? És mennyi a sok? Ezeket a kérdéseket saját egészségünk és életminőségünk érdekében is érdemes feltenni, de ennél többről van szó: a világ szén-dioxid-lábnyomának körülbelül egyharmada kapcsolódik a táplálkozásunkhoz, így az étkezésünkkel a világunk sorsát is alakítjuk. A változtatást otthon is elkezdhetjük. Első lépésként elég, ha igazi ínyenccé válunk, időt és energiát fordítunk táplálkozásunkra, és szezonálisan étkezünk.Dóra Melinda Tünde maga gazdasági újságíró és biokertész, aki Michelin csillagos éttermeknek szállította saját zöldségeit és különlegességeit. A saját tapasztalatain túl elképesztő kutatómunkát végzett és többszáz
tudományos és gazdasági cikket nézett végig. És rengeteg mezőgazdaságban dolgozó szakemberrel készített beszélgetést, ellátogatott a nagyüzemi gazdaságokba, EU-s adatbázisokat böngészett végig a növényvédőszerek adataihoz. Tehát azt gondoljuk, hogy a könyv nagyon alapos, átfogó képet ad hazánk jelenlegi zöldségtermesztésével kapcsolatban és a magyar szokások tekintetében szintén.